Hasib Suljević: Većina vernika ima pozitivan stav prema Abdulahu Numanu

Većina vernika prema novoizbranom muftiji srbijanskom Abdulahu Numanu ima pozitivan stav, i u Novom Pazaru, osim onih ljudi koji nemaju razumevanja za sadašnju situaciju u islamskoj zajednici, rekao je vršilac dužnosti reis ul uleme Islamske zajednice Srbije muftija sandžački Hasib Suljević.
“To je na neki način determinirano i odlukama vrhovnog sabora islamske zajednice od pre sedam, osam dana koje su donete u Novom Pazaru”, rekao je Suljević.
Na pitanje novinara da prokomentariše osporavanje novoizbranog muftije Abdulaha Numana na društvenim mrežama zbog svog porekla, odnosno toga što je prešao u islam, Suljević je rekao da odgovor mora početi rečima “nažalost” dodajući da se pre svega u islamu ne sme praviti razlika po rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi.
“Ako bi uzeli kao kriterijum naciju, ko je rođen u određenom narodu, onda bi isključili najveći broj najmudrijih i najboljih saradnika”, rekao je Suljević.
Kako je rekao, svaka druga vrsta tumačenja tog pitanja je zloupotreba.
“Nažalost, koriste se i druge stvari u vezi sa Islamskom zajednicom, između ostalog i ova promena na nivou rijaseta”, rekao je Suljević podsećajući da je rijaset blokiran već 15 meseci.
Naveo je da su preševski, srbijanski i sandžački mešihat zajednički pokušali da dođu do ustavno pravičnog rešenja u cilju popravljanja stanja u Islamskoj zajednici, odnosno deblokiranju dosadašnjeg rada.
U Rijasetu Islamske zajednice Srbije održana je tradicionalna konferencija za novinare povodom Ramazana – svetog mesec za vernike muslimanske veroispovesti, meseca posta, koji počinje sutra, u ponedeljak 6. juna.
Suljović je svim vernicima čestitao Ramazan, mesec najbrojnijih blagodati. Želim da im svima bog podari snagu da na bolje promene svoj rečnik i delanje, rekao je Suljović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO