Hasanović predvodio delegaciju SDP na obeležavanje tri decenije od zločina u Sjeverinu

Obeleženo trideset godina od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod vodstvom Milana Lukića oteli i ubili 19 Bošnjaka. Ispred spomen obeležja u Sjeverinu klanjana je dženaza u odsustvu šehidima Sjeverina, a koju je predvodio reis-ul- ulema Husein ef. Kavazović.

Dženazi je već tradicionalno prisustvovala delegacija Sandžačke demokratske partije, koju su činili mladi te partije, predsednik SDP-a Nihad Hasanović, te potpredsednik Mirsad Jusufović.

“Danas smo kao delegacija Sandžačke demokratske partije organizovano došli na obeležavanje 30 godina od zločina u Sjeverinu. Želja nam je da u budućnosti budemo više u prilici da dolazimo zbog nekih lepših i pozitivnijih razloga. Tu smo gde smo i na nama je da se borimo da budućnost popravimo. Upravo zbog toga smo danas ovde došli sa nešto drugačijom delegacijom, sastavljenom od 15 omladinaca SDP-a, gde se nadamo da ćemo upravo na ovakav način kod naših naraštaja probuditi svest o tome ko smo mi i koja su naša prava kao ljudi i Bošnjaka. Nadamo se da se nikom više neće ponoviti zločin sličan ovome u Sjeverinu i mi kao Sandžačka demokratska partija na prostoru na kojem mi možemo da utičemo na društvena zbivanja upravo na tome i radimo i trudimo se da stvorimo društvo i zajednicu sigurnu sa sve ljude, ma koje vere ili nacije bili. Što se tiče samog zločina u Sjeverinu, nadamo se još odlučnijoj reakciji državnih organa koji će u bliskoj budućnosti rešiti pitanja i probleme sa kojima se susreću porodice nastradalih u ovom stravičnom zločinu”, rekao je predsednik Foruma mladih SDP-a Tarik Rupić.

Na današnji dan Bošnjaci širom sveta se sa tugom sećaju Sjeverina. Dan kada je devetnaest Bošnjaka oteto, mučeno i ubijeno. Njih su na smrt osudili samo zbog imena i prezimena. Nakon učenja sure Jasin, ispred spomen obeležja, obratili su se ispred predstavnika porodica žrtava Omer ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj, Harun ef. Smailagić, predsednik Mešihata, Mevlud ef. Dudić i reis – ul – ulema IZ BIH, Husein ef. Kavazović. Oni su u svom obraćanju poslali poruku mira i suživota ali i poruku da se nikada nikome ne počini zlo slično ovome u Sjeverinu.

Klanjana je dženaza u odsustvu šehidima koju je predvodio reis ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Odatle je, simbolično, u Mioču s mesta odakle su žrtve odvedene iz autobusa s mosta u Lim spušteno 17 ruža.

Da podsetimo, za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na 15 godina zatvora. Lukić je kasnije u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Sjeverinu. Potraga za posmrtnim ostacima žrtava i dalje traje, kao i borba da se članovima porodica prizna status civilnih žrtava rata.

Opština Priboj pomogla je u izgradnji spomen-obeležja otkrivenog u oktobru 2015. godine.

Ubijeni civili iz Sjeverina su: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Medo Hodžić, Mevlida Koldžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović, Sabahudin Ćatović, Sead Pecikoza i Zafer Hadžić.

Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve (Medredin Hodžić), dok se ostali i dalje vode kao nestali.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO