Hasanović: Opozicija širi beznađe i nezadovoljstvo!

Novi Pazar – Ekonomska kriza nije zaobišla ni Novi Pazar, pa i privrednici u ovom kraju osećaju neodlučnost u sprovođenju ekonomskih reformi. Najviše trpe radnici u privatnom sektoru, koji rade mnogo više i za manje plate od zaposlenih u javnom sektoru. Posledica toga je da oni više ne vide svoju perspektivu u privatnom sektoru, a lokalna samouprava i javna preduzeća zatrpani su zahtevima za zaposlenje. Sa druge strane, političke stranke, posebno one u opoziciji, okrenute su same sebi i svoju politiku grade na širenju beznađa, nezadovoljstva, nacionalizma i verske netrpeljivosti.

Bojim se da ćemo kao narod dugoročno platiti cenu te kratkovidosti. No, nakon ovih parlamentarnih izbora situacija je počela da se menja na bolje i građani imaju nadu da će se nova vlada izboriti sa svim problemima koji nas koče na putu razvoja, ocenjuje Nihad Hasanović, novi predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP).

Šta očekujete od ove Vlade Srbije?

-Premijer Vučić je obećao posvećivanje veće pažnje države Sandžaku i Bošnjacima prilikom boravka u Novom Pazaru i to je ponovio i za skupštinskom govornicom. Mi u SDP ne želimo da čekamo da se stvari događaju same od sebe, novoj Vladi Srbije daćemo punu podršku i doprinos, ali smo i spremni da partnerski radimo na razvoju Sandžaka, ne bežeći od sopstvene odgovornosti. Očekujemo od vlade pomoć u realizovanju naše vizije ekonomskog razvoja ovog regiona. Neophodna su ulaganja u regionalnu putnu infrastrukturu i realizaciju projekta izgradnje autoputa. Ništa manje važno nije i rešavanje problema u policiji i pravosuđu. Ne mislim samo na ravnopravniju nacionalnu strukturu, već i na kadrove u tim institucijama koji treba da budu hrabri, pošteni, beskompromisni i motivisani da se obračunaju sa kriminalom, korupcijom i svim ostalim negativnim pojavama.

Koji su prioriteti SDP u razvoju Novog Pazara?

-Planovi su nam sveobuhvatni i naši prioriteti nisu se puno promenili u odnosu na 2008. godinu kada smo preuzeli vlast u gradu. Prioritet broj jedan nam je dovođenje stranih investitora, koji bi svojim prisustvom dali dodatni impuls lokalnim preduzetnicima i otvaranje novih radnih mesta. Za dolazak stranog kapitala potrebni su uslovi: dobra lokalna i regionalna putna infrastruktura, stručna i sposobna radna snaga i politička stabilnost. Ovde ima pomaka i za drugu polovinu godine najavljeno je otvaranje pogona kompanije „Džinsi“ iz Turske koja će uposliti 400 radnika. Drugi bitan cilj nam je poboljšanje uslova u obrazovanju. TIKA nam je pomogla da izgradimo dve nove škole i u planu je izgradnja još dve. Novi Pazar ima pozitivan prirodni priraštaj i obavezni smo da deci stvorimo uslove za kvalitetno obrazovanje, a to je nemoguće u odeljenjima od po 40 đaka i radom škola u tri smene. U oblasti zdravstva realizujemo značajne investicije koje treba da unaprede kvalitet zdravstvenih usluga. Gerentološki centar je završen, jedan vrtić je završen i radi, na drugom su radovi u finalnoj fazi. Problem vodosnabdevanja je već rešen i kad budu završeni radovi na filterskom postrojenju ovaj grad u narednih 40 godina neće imati problema sa vodom za piće. Nastavićemo da promovišemo sport i ulažemo u njegov razvoj, jer Novi Pazar ima dva superligaša – fudbalskog i odbojkaškog, naši atletičari ostvaruju vrhunske rezultate.

Kada je SDP pre šest godina preuzela vlast, saopštili ste da ste od osmogodišnje vladavine SDA nasledili mnogo finansijskih problema. Urađena je i analiza. Zbog čega je izveštaj tri godine držan u nekoj fioci?

-Taj izveštaj smo četiri puta predavali nadležnim istražnim organima u Beogradu, ali je uvek volšebno zaustavljano. Rezultati tog rada nisu bili novi i nepoznati, ali prvi put su sve nepravilnosti dokumentovane. Za ono što se radilo ovde za vreme mandata SDA nije bio potreban izveštaj da bi se procesuiralo i da su pravosudni organi blagovremeno reagovali, verovatno bi šteta koju je grad pretrpeo bila neuporedivo manja. Sulejman Ugljanin je vešto koristio svoje prisustvo u Vladi Srbije i Narodnoj skupštini da bude neki jezičak na vagi, obezbedi tanku većinu i tako se sačuva od istrage. Verujem, da će situacija sada institucionalno biti promenjena, odnosno da će pravosuđe biti oslobođeno svih političkih pritisaka i da će samostalno početi da radi svoj posao.

Na konferenciji za novinare rekli ste da su nadležne službe počele da preisputuju rad Sulejmana Ugljanina i nekoliko njegovih saradnika dok je SDA imala apsolutnu vlast u ovom gradu. Šta je u fokusu te istrage?

-Ugljanin je tek formiranjem ove vlade ostao van republičke i lokalne vlasti još od devedesetih godina. Sve do sada je uspevao nekako da se provuče kroz pukotine i vešto koristi svoju poziciju da se sakrije od odgovornosti. Izveštaj u kojem je analiza o osmogodišnjoj vladavini SDA, pokazao je u kojoj meri se radilo na štetu grada i kako su neki Ugljaninovi saradnici zaradili ogromne pare na nezakonit način. Prodavali su gradsko zemljište, stanove i poslovni prostor po cenama koje su i do tri puta manje od tržišnih, pa je čak bilo slučajeva da se prostor poklanjao bez ikakve naknade. To je samo jedan deo analize. Neki njegovi saradnicu su za vreme mandata u lokalnoj samoupravi otvarali privatne firme i dobijali ekskluzivna prava da izvode radove u ime opštine. Velike malverzacije su bile prisutne i u izgradnji hale „Pendik“ i Gradskog jaza. Radilo se na sistematskom uništavanju javnih preduzeća, jer su najprofitabilniji poslovi ustupani privatnim firmama (parking servis ili javna rasveta), a javna preduzeća su angažovača i plaćala privatnu mehanizaciju po cenama po kojima bi, još malo, mogli da kupe svoju mehanizaciju. Sve ovo je dokumentovano. Nije dovoljno da se preispita samo rad u lokalnoj samoupravi, već i njegov rada ministra bez portfelja kada je zloupotrebljavao svoju funkciju, posebno prilikom podele podsticajnih sredstava za poljoprivrednike koja su završavala u rukama fisokih funkcionera SDA. Od sredstava namenjenih poljoprivrednicima ne mogu da se namiruju partijski drugovi, a država da se optužuje da ne ulaže u Sandžak. Da se nešto menja dokaz je interesovanje pravosudnih organa za izveštaj koji smo uradili 2011. godine. Ali, možda je i najbolji pokazatelj Ugljaninovo ponašanje kada je saznao da neće biti deo nove Vlade Srbije i krenuo da pravi strategiju pričom o političkom progonu.

Koji su načini da se smanji veliki jaz podela unutar bošnjačkog korpusa?

– Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Opozicija u Sandžaku gradi svoju politiku upravo na potenciranju podela, kako među Bošnjacima tako i između Bošnjaka i Srba. Ta politika im je donosila rezultate u poslednjih dvadeset godina i od koje oni lako neće da odustanu. To im je i paravan za nedostatak ideja i kvaliteta sposobnog za rešavanje problema građana u Sandžaku. Bošnjaci danas u ovom gradu su „bombardovani“ pretnjama da će izgubiti verski i nacionalni identitet ako glasaju ovako ili onako i nude im se razni kvazilideri koji će ih sačuvati. Iako su ove podele izražene, uveren sam da nisu duboke i nepremostive. Njih propagiraju oni koji su u tome našli svoj interes i zbog toga je neophodno da se iz pitanja nacije i vere izoluju i odstrane interesne grupe. SDP će dati svoj doprinos smanjivanju podela, ali te promene moraju da poteknu iz društva. Bošnjačke nacionalne i verske institucije treba depolitizovati.

Da li je SDP promenila svoj stav o jedinstvu Islamske zajednice?

-Kada govorimo o podelama u IZ, ironično je da smo mi kao stranka najviše izgubili. Ugljanin i Muamer Zukorlić su izašli sa po jednom IZ, nacionalnim savetom i političkom strankom. Sada obojica smatraju da imaju ekskluzivna prava na sva verska, nacionalna i politička pitanja Bošnjaka. Zbog toga i jedan i drugi, za jedinstvo IZ imaju prosto rešenje – država treba da prizna njih, a odbaci drugu stranu. To dokazuje da oni ni ne pokušavaju, nemaju ideju ili ne žele da isprave ovu istorijsku nepravdu učinjenu muslimanima u Sandžaku.

Takvo ponašanje dovelo je do pada ugleda IZ u narodu, do pojave mini IZ tj. grupa okupljenih oko jednog ili nekolicine nezavisnih imama koji su se umorili od konstantnih prepucavanja i sukobljavanja. Možda najveća opasnost leži u činjenici da su obe strane zauzete konsolidacijom svoje teritorije, imovine i ljudi, a vernici prepušteni sami sebi bez zaštite od ekstremnih i devijantnih tumačenja islama. To je i dovelo da naša omladina zavedena na razne načine ide i gine u među muslimanskim sukobima po svetu.

Nemoguće je da država uzme sebi za pravo i nametne rešenje ujedinjenja IZ. SDP je bila i ostala posvećena jedinstvu IZ, ali suštinskom jedinstvu koje podrazumeva i jedinstvo naroda. Zbog toga nećemo prihvatiti da se nekim dekretom proglasi legitimna i nelegitimna IZ. Inicijativa za pomirenje može da dođe sa bilo koje strane, bilo iz Sarajeva, Istanbula, Beograda ili Novog Pazara, ali mora da ima podršku u narodu, jer će samo takva biti prihvaćeno i dugoročno rešenje.

Sandžakhaber / izvor: danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO