Hapšenje u Novom Pazaru: Prodavali garderobu preko Interneta, utajili 191 milion dinara

Osumnjičeni oštetili budžet tako što novac za robu koji su dobijali od kurirskih službi na ruke nisu prijavili kao prihode, niti su vodili poslovne knjige

U nastavku akcije za suzbijanje sive ekonomije, inspektori Poreske policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova su na teritoriji Beograda, Šapca i Novog Pazara uhapsili tri preduzetnika, kao i jedno fizičko lice zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje u ukupnom iznosu od oko 39 miliona dinara.


Kako Kurir nezvanično saznaje, ovo je samo nastavak velike akcije u kojoj je u proteklih nekoliko dana uhapšena još jedna osoba, a protiv više njih iz Subotice, Niša i Vranja podnete krivične prijave u redovnom postupku. Naš izvor otkriva da ukupan iznos za koji su oni utajom oštetili budžet Srbije prelazi 191 milion dinara.

Akcija još traje

– Osumnjičeni su u periodu od januara 2017. do jula 2019. godine vršili promet tekstilnih proizvoda pretežno fizičkim licima na daljinu posredstvom kurirske službe iz Šapca, koja je u ime pošiljalaca preuzimala otkupninu od kupaca i istu predavala prijavljenima. Preduzetnici su gotovinu zadržavali za sopstvene potrebe, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, odnosno fizičko lice navedenu delatnost nije ni registrovalo. Na ovaj način su izbegnuti obračun i plaćanje PDV, poreza na dohodak građana i doprinosa – saopštila je juče Poreska uprava.


Među uhapšenima su, kako je MUP juče saopštio, vlasnici trgovinskih radnji “O la la BM” B. M. (37) iz Šapca, “Geno” G. A. (48) iz Beograda, kao i vlasnik “Ses stajla” S. P. (42) iz Novog Pazara.

Druga akcija

Prali novac i utajivali porez

U drugoj akciji Poreske policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i SBPOK uhapšeno je još 16 osumnjičenih zbog sumnje da su od 2018. zloupotrebom položaja, utajom poreza i pranjem novca stekli protivpravnu korist od 14 miliona dinara.
– Kriminalna grupa je osnivala i registrovala preduzeća i uz fiktivnu dokumentaciju omogućavala privrednim subjektima koji regularno posluju da izvlače gotovinu kako bi izbegavali ili umanjivali poresku obavezu – saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako izvor Kurira iz istrage otkriva, reč je o novom modalitetu utaje poreza, i to preko kurirskih službi, koje su koristili osumnjičeni.
– Najčešće je reč o prodaji garderobe koju prodavci oglašavaju putem interneta, odnosno društvenih mreža, a kupcima je dostavljaju i naplaćuju preko kurirskih službi u gotovini. Novac se ne uplaćuje na poslovne račune, niti se evidentira u poslovnim knjigama, pa se samim tim izbegla obaveza da se na njega plati obaveza prema državi – pojašnjava sagovornik iz istrage na koji način su funkcionisali osumnjičeni.


– Akcija nije završena i inspektori poreske policije u saradnji sa MUP će nastaviti da proveravaju veći broj privrednih subjekata i fizičkih lica za koje se sumnja da na ovakav način ostvaruju prihode – dodaje izvor Kurira.

Promeniti propise

Poštanska isporuka robe preko kurira, kako kaže, nije zabranjena delatnost, ali jeste zabranjena ukoliko je reč o ostvarivanju prihoda koji se ne prijavljuju.
– U dosadašnjim proverama inspektori Poreske policije se susreću sa problemom identifikacije pošiljaoca robe, odnosno lica kome se predaje gotovina iz otkupne pošiljke. Zakonom je definisano da je pošiljalac dužan da navede svoju punu adresu, međutim, kurirska služba nije u obavezi da mu pogleda lična dokumenta, odnosno da identifikuju osobu koja predaje pošiljku – objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da je jedini način da se tačno utvrde tokovi novca proširenje zakonskog okvira.


– Neophodno je proširiti zakonodavni okvir i utvrditi obavezu identifikacije pošiljaoca kurirskoj službi u slučajevima kada se pošiljaocu predaje novac koji kupac daje pri preuzimanju robe – objašnjava sagovornik Kurira.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Ilustracija, Uprava carine)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO