Hapšenja i u Novom Pazaru, policija uhapsila sedam osoba zbog krijumčarenja ljudi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije iz osam policijskih uprava uhapsili su u sredu 10. novembra, sedam osoba zbog sumnje da su organizatori krijumčarenja ljudi i pronašli 991 migranta koji će, kako je saopšteno, biti prebačeni u prihvatne centre.

Kako su naveli iz MUP-a Srbije, na teritorijama policijskih uprava Beograd, Subotica, Sombor, Kikinda, Šabac, Kraljevo, Vranje i Novi Pazar, u okviru međunarodne akcije “Hotspot”, izvršena je akcija detaljnog pretresa prihvatnih centara za migrante, otvorenih i zatvorenih prostora na kojima borave migranti u cilju pronalaženja iregularnih migranata i članova organizovanih kriminalnih grupa koji se bave njihovim krijumčarenjem.

„Država Srbija neće biti parking za migrante, država Srbija će poštovati svoje zakone i očekuje od svih da, bez obzira na našu humanost i organizovanost, na prvom mestu poštuju naše zakone. Naš svakodnevni život neće i ne može biti ugrožen i naš svakodnevni život ne može da postane žrtva i predmet rada krijumčarskih bandi. Država Srbija će ispunjavati svoje međunarodne obaveze, ali i voditi računa o svakodnevnom životu naših građana”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nakon akcije, navodi se u saopštenju.

Pripadnici MUP-a Srbije sproveli su i 12. decembra 2020. godine sličnu policijsku akciju, ali manjeg obima. Tada je načelnik Policijske uprave Kikinda, Dušan Glišin saopštio je da je van kampova, na području mesta Majdan i Rabe, zatečeno oko 170 migranata.

Evropska komisija je u maju 2015. godine objavila je “Hotspot” sistem, kao deo Evropske agende o migracijama, sa ciljem da se državama članicama i zemljama u graničnom pojasu sa Evropskom unijom, obezbede sredstva za rešavanje neregularnih migracija.

Policija u Srbiji je do kraja 2020. godine, prema saopštenjima na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, sprovela četiri akcije „nalaženja iregularnih migranata“ van kampova i prihvatnih centara i „vraćala“ ih u te centre.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO