Haos na samo kilometar od Turske! Ni vazdušni napadi ne zaustavljaju IDIŠ. Moguća kopnena intervencija

U sirijskom gradu Kobaneu, mahom nastanjenom Kurdima, ne prestaju žestoki okršaji sa pripadnicima Islamske države, koji su ušli u delove grada, a SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici sa Turskom.

Portparol Pentagona rekao je da SAD i njeni savežnici “čine sve što mogu iz vazduha”, ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav izneo je i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, preneo je BBC.

Lider Kurda u Kobaneu rekao je agenciji Rojters da su džihadisti Islamske države ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

Zauzimanje Kobanea pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice, istakao je BBC.

Američka vojska saopštila je da je u sredu izvela 14 vazdušnih udara zajedno sa snagama koalicije na položaje džihadista oko Kobanea.

Američki i jordanski avioni su džihadistima uništili barake, oklopna vozila i komandu za logistiku.

Oko 400 ljudi je izgubilo život tokom tri nedelje borbi oko tog važnog pograničnog sirijskog grada, a više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku.

Iako se događa “pakao” na kilometar od Turske, članice NATO, Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv džihadista Islamske države.
Turska je zatvorila granicu te tako kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista, zbog čega širom Turske Kurdi protestuju.

U okršajima Kurda sa turskim snagama bezbednosti najmanje je 21 osoba poginula, a vlasti su uvele policijski sat u šest provincija, prenela je agencija AFP.

Turska je pritvorila na desetine Kurda koji su prešli granicu iz Kobanea pod sumnjom da su povezani sa zabranjenom kurdistanskom Radničkom partijom (PKK).

Predsednik SAD Barak Obama rekao je posle sastanka sa američkim ministrom odbrane da neće biti lake pobede nad Islamskom državom, ali da je međunarodna koalicija rešena da se suprotstavi džihadistima.

Uključivanje kopnenih trupa?

Ranije je bilo pomena da se u borbu protiv džihadista uključe i kopnene snage, međutim takvih snaga trenutno nema na sirijskom tlu, navela je francuska agencija.

Kobane je postao simbol otpora borcima Islamske države, koja je proglasila kalifat na područjima Iraka i Sirije u kojima ima kontrolu.

U Kobaneu ima oko 1.000 civila koji odbijaju da odu.

Jedan od njih rekao je: “Gde da odem? Bolje je da umrem ovde nego da umrem na putu”.

Francuska je podržala predlog Turske da se formira tampon zona duž tursko-sirijske granice.

Portparol Bele kuće Dož Irnest rekao je da “to nije nešto što se sada razmatra”, prenela je agencija AFP.

SAD je zajedno sa arapskim i evropskim saveznicima izveli blizu 2.000 vazdušnih udara protiv džihadista u Iraku i Siriji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO