Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Portugala

BEOGRAD – Sedmostruki svetski šampion, vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Portugala i uvećao prednost u generalnom plasmanu.Hamilton je ostvario 97. pobedu u karijeri, a drugu ove sezone u tri trke. Aktuelni šampion je trku završio za sat, 34 minuta, 31,421 sekundu.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 29.148 sekunde, a treći je bio vozač Mercedesa Valteri Botas, koji je trku počeo sa pol pozicije. On je kroz cilj prošao sa zaostatkom od 33,530 sekundi, a osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke.

Vozač Red Bula Serhio Peres zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Lando Noris iz Meklarena, a šesti Šarl Lekler iz Ferarija.

Vozači ekipe Alpin Esteban Okon i Fernando Alonso zauzeli su sedmo i osmo mesto, deveti je bio Danijel Rikardo iz Meklarena, a 10. mesto zauzeo je Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri.

Botas je dobro startovao sa pol pozicije i odbranio je prvo mesto ispred Hamiltona i Verstapena, a dobro je krenuo i Sainc koji je obišao Peresa.

U drugom krugu vozač Alfa Romea Kimi Raikonen ostao je bez prednjeg krila posle kontakta sa timskim kolegom Djovinacijem. Finac je morao da odustane, a na stazu je izašlo vozilo bezbednosti.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, a Verstapen je odmah obišao Hamiltona za drugo mesto. Peres je obišao Sainca i preuzeo peto mesto, a dobar je bio i Noris, koji je obišao obojicu za četvrto mesto. Rikardo se popeo na 11. dok je Rasel pao na 15. mesto.

Hamilton je u 11. krugu obišao Verstapena i vratio se na drugo mesto i u tim trenucima bio je najbrži na stazi. Peres je zatim obišao Norisa za četvrtu poziciju, a sedmostruki svetski prvak je u 20. krugu sa spoljne strane obišao Botasa i preuzeo je prvo mesto. Hamilton se ubrzo požalio na gume.

U 22. krugu na zamenu guma prvi je otišao Sainc, a posle njega i Noris, a vozač Meklarena vratio se na stazu na 10. mesto, ispred rivala iz Ferarija. Lekler je u 26. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao 10. iza timskog kolege Sainca.

U tim trenucima Hamilton je imao 2,2 sekunde prednosti nad Botasom. Verstapen se primakao Botasu, a Hamilton je uvećavao prednost. Rikardo je dobro vozio na šestom mestu ispred Alonsa i Strola.

U 36. krugu na zamenu guma otišao je Verstapen i na stazu se vratio kao četvrti iza Peresa. Krug kasnije isto je učinio i Botas, vratio se kao četvrti ispred Verstapena, koji ga je odmah napao i obišao za treće mesto. Odmah je u boks otišao i Hamilton i vratio se na stazu kao drugi iza Peresa, koji do tada nije išao na zamenu guma.

Hamilton je uvećavao prednost u odnosu na Verstapena, a u narednih nekoliko krugova je zajedno sa Botasom postavljao najbolja vremena. Botas je tada dobio poruku iz boksa da “uhvati” Verstapena, pošto je najbrži na stazi.

Hamilton je u 51. krugu obišao Peresa i vratio se na prvo mesto. Peres je posle toga otišao u boks i vratio se na četvrto mesto, a dobar je bio Alonso, koji je obišao Rikarda za deveto mesto.

Botas se u 55. krugu požalio da gubi snagu motora, a krug kasnije na svežim gumama najbrži krug vozio je Peres. Alonso je obišao i Sainca za osmo mesto.

Tri kruga pre kraja Botas je otišao u boks i zadržao je treće mesto, a zatim je na zamenu guma otišao i Verstapen u nameri da osvoji dodatni bod za najbrži krug trke. Vozaču Red Bula je to uspelo u poslednjem krugu, ali je taj rezultat poništen jer je Verstapen izašao sa staze, pa je dodatni bod pripao Botasu.

Posle tri trke Hamilton je prvi u generalnom plasmanu sa osam bodova više od Verstapena.

Naredna trka u šampionatu vozi se naredne nedelje za Veliku nagradu Španije.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO