Hamas pozvao sve pokrete otpora da se pridruže u borbi protiv Izraela

Glasnogovornik cionističkog okupatora je u izjavi za medije saopćio da je izraelska vojska pokrenula akciju protiv oblasti Gazze i islamskog pokreta Hammasa kao odgovor, kako stoji u saopćenju “na konstantne raketne napade na jug Izraela.” U saopćenju okupatorske vojske se navodi da, ukoliko Hammas želi mir mora prestati sa  raketiranjem Izraela.

Prema izvještajima u posljednja 24 sata Hammas je ispalio preko 80 raketa na Izrael, a izraelski obrambeni sistem “Gvozdena kupola” uspio je presretnuti 11 njih. U paničnom strahu izraelska administracija je zatvorila ljetovališta, obdaništa i škole u krugu od 40 km od granice sa Gazzom.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravlja saopćio je da je večeras i jedno četvorogodišnje dijete povrijeđeno u vazdušnom napadu izraelskih borbenih aviona na istok Džebalije,  na sjeveru Gazze:

Hammas je, sa svoje strane, pozvao sve pokrete otpora da uzvrate izraelskim napadima sve dok ‘ne shvate da naši ljudi ne poznaju poraz niti predaju’.

U izjavi, pokret Hammasa, navodi ‘krv za krv’. Pokret je naglasio da Izrael želi prekid vatre dok ‘guši u krvi naš narod Gazze, Zapadne obale i zemlje iz 1948 (Izrael)“.

Oni navode da Izrael hapsi zatvorenike koji su već pušteni, zatvaraju prelaz za Gazzu i ‘nastoje preuzeti svaki komad zemlje“.

Hammas dalje navodi da ih ‘neće zavarati izraelski trikovi’ i da neće dozvoliti da se njihov zločin nastavi. Iz Hammasa pozivaju Palestinsku samoupravu da ‘odluče na čijoj su strani, jer ovo je trenutak istine“.

Izraelska policija je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima zabranila je ulazak u kompleks Mesdžidul Akse ženama i mladićima, dok je starcima dozvoljen pristup kompleksu s tim da moraju svoje lične karte ostaviti okupacionim vojnicima na glavnom ulazu. Pored toga, izraelska policija je zatvorila četiri glavne kapije koje vode u kompleks.

Uslijed izraelskih ograničenja, trgovi Mesdžidul Akse su u ponedjeljak izgledali prazni u odnosu na ostale godine za vrijeme ramazana, kada bi na stotine hiljada vjernika sa Zapadne obale, Jerusalima i okupiranih izraelskih gradova posjećivalo ovo mjesto svakodnevno.

Također u ponedjeljak izraelski borbeni avioni su bacali letke upozorenja u sjevernim područjima Pojasa Gazze, prenose svjedoci i izraelski mediji.

U lecima izraelske okupacione snage pozivaju stanovnike Gazze, uz napomenu ‘diskrecija zagrantovana’, da pruže okupacionim vlastima informacije o ‘teroristima’ i ‘krijumčarima vojne municije’.

 

SandžakHaber.net

Izvor: Islambosna.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO