Naslovna Featured Istaknuto Halima Pokriveni supermodel zbog pritisaka napušta modnu industriju

Halima Pokriveni supermodel zbog pritisaka napušta modnu industriju

Halima Aden tvrdi da napušta pistu jer je modna industrija prisiljava da se odrekne religijskih uvjerenja.

Halima Aden, somalijsko-američki model, objavila je da napušta pistu jer je modna industrija prisiljava da se odrekne svojih religijskih uvjerenja.

U nizu postova na Instagramu, 23-godišnja manekenka je opisala kako ju je rad u modnoj industriji odvojio od njenog identiteta.

„Mogu samo kriviti sebe što sam više pažnje pridavala prilici koja mi se ukazala, nego onome što je stvarno bilo na kocki“, napisala je Aden, jedna od prvih manekenki koja je nosila hidžab dok je predstavljala proizvode modne industrije.

Uprkos tome što je kao tamnoputa muslimanka načinila uspjeh, Aden tvrdi da se često osjećala pod pritiskom, te da joj je bilo neprijatno tokom fotosesija.

Navela je da joj je pauza zbog pandemije korona virusa „otvorila oči“.

„Konačno sam shvatila gdje sam pogriješila u svom putu“, rekla je Aden, koja je rođena u izbjegličkom kampu u Keniji, ali je sa sedam godina došla u SAD.

Prva pokrivena žena na izboru za miss Minnesote

U odvojenom postu, sa fotografijom nje i njene majke, Aden je napisala: „Zauzimam se za sebe, ali i za sve ljude koji su izgubili dušu zbog mode“.

Aden se proslavila prije četiri godine, kada je bila prva žena sa hidžabom, maramom koju nose mnoge muslimanke, koja je učestvovala u izboru za miss Minnesote.

Nakon toga se pojavila na naslovnici britanskog Voguea, a uskoro i na pisti sedmice mode u New Yorku.

Bila je prvi model sa hidžabom u burkiniju za plivanje, koji prekriva cijelo tijelo, u  godišnjem izdanju Sports Illustrateda.

Brojni korisnici Twittera pohvalili su Aden što je ustala protiv modne industrije.

Izvor: Al Jazeera

Exit mobile version