Halal sertifikat i za predškolsku ustanovu u Prijepolju

Predškolska ustanova „Miša Cvijović“ uvela je Halal standard, koji će biti primenjivan tokom procesa pripreme hrane za decu. Ovaj sertifikat predškolsku ustanovu je koštao 300.000 dinara.Halal standard u prijepoljsku predškolsku ustanovu uveden je 1. januara i važi godinu dana.
Predškolska ustanova „Miša Cvijović“ bavi se pripremom i distribucijom hrane za oko 800 mališana koji su korisnici naših usluga u četiri objekta. S obzirom da naše vrtiće pohađaju deca muslimanske veroispovesti, a na zahtev roditelja, mi smo odlučili da u našu kuhinju uvedemo Halal sertifikat za pripremu hrane. Sve obaveze koje se odnose na distribuciju i pripremu hrane, dužna je da sprovode agencija sa kojom smo potpisali ugovor – kaže direktorka PU „Miša Cvijović“ Ivana Krpović.
Od kada postoji ustanova, pohađaju je deca srpske i bošnjačke nacionalnosti, a hrana se uvek pripremala u skladu sa tim. Zašto je sada bilo neophodno uvođenje Halal standarda?
Mi se trudimo da unapredimo proces obrade hrane, i za sve što smatramo da je dobro za uvođenje novih standarda u pripremi hrane, polažemo računa na to – objašnjava direktorka.
Ugovor vredan 300.000 dinara potpisan je sa Agencijom za sertificiranje Halal kvaliteta Islamske zajednice u Srbiji, čiji je direktor šef odborničke grupe u Skupštini opštine Prijepolje  Stranke pravda i pomirenja Samir Tandir. Uvođenje halal standarda nije zakonska obaveza, a za razliku od ostalih standarda i HACCP sistema, Halal sertifikacija nije u klasičnom sistemu sertifikacije i akreditacije, već sertifikate dodeljuju organizacije ovlašćene od strane islamske verske zajednice.izvor Foruminfo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO