Hadžialićevo izvinjenje Vučiću

SARAJEVO – Istaknuti umetnik, član udruženja književnika BiH, Srbije i Crne Gore Sabahudin Hadžialić izvinio se danas predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću zbog kamenovanja po izlasku iz Memorijalnog centra Potočari, gde je prisustvovao komemoraciji žrtvama zločina iz jula 1995. godine.

“Bez obzira što se ne slažem sa politikom Vlade Srbije povodom odnosa prema genocidu u Srebrenici, ovom prilikom izražavam zahvalnost za vaš dolazak u Srebrenicu, danas, 11.7.2015.”, stoji u poruci koju je premijeru uputilo sedam potpisnika.

U pismu dostavljenom Tanjug, Hadžialić je istovremeno zamolio premijera da njegovo izvinjenje primi u ime svih onih građana BiH, Bosanaca, Hercegovaca, Muslimana koji, kako kaže, poštuju Vučićev dolazak u BiH.

Hadžialić kaže da je nemili događaj gledao na TV.

“Video sam da su vam upućene uvrede i zvižduci kao i kada ste gađani određenim predmetima od pojedinaca iz okupljene mase, kao i zbog provokativnih izjava i uzvika Alahu ekber i Tekbir čime su umesto predanosti veri tim uzvicima provocirali ne samo vas već i sve one istinke muslimanske vernike, koji poste tokom svetog meseca Ramazana”, naveo je Hadzialić.

“Vi ste se poklonili zrtvama genocida u Srebrenici, gospodine Vučiću, vi ste stavili Cvet Srebrenice na vaš rever i vi ste došli u Srebrenicu. Hvala vam zbog toga. To je veliki korak ka pomirenju među narodima ovih prostora”, zaključio je Hadžialić, koji je i član Društva književnika Herceg Bosne i glavni i odgovorni urednik magazina Diogen.

Inače, nakon incidenta sa srpskom delegacijom u kojoj je premijer Vučić kamenovan, reagovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović te je pozvao sve prisutne da budu dostojanstveni.

“Ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad našeg bola. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovde došli”, rekao je Kavazović.

Premijera Vučića i delegaciju Srbije evakuisala je policija Republike Srpske.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO