Naslovna Featured Istaknuto Habibović: Udruženi protiv vršnjačkog nasilja

Habibović: Udruženi protiv vršnjačkog nasilja

Pedagog Osnovne škole “Bratstvo” u Novom Pazaru Elmir Habibović ocenio je danas da je potrebno da država, obrazovne ustanove, porodica i društvo zajedno učestvuju u rešavanju vršnjačkog nasilja koje je, kako je rekao, postalo ozbiljan društveni problem.

On je u izjavi za radio Sto plus kazao da je u toj borbi posebno važna uloga roditelja, ali da oni, opterećeni svakodnevnim problemima i u potrazi za egzistencijom, sve manje vremena provode sa svojom decom.

“Povoljna situacija je što je Novi Pazar još uvek sredina u kojoj porodica ima značajan autoritet pa nema ili su veoma retke situacije ekstremnog nasilja, a i deca prepoznaju vršnjačko nasilje. Kada roditelji pošalju dete u školu očekuju da im je ono potpuno bezbedno, međutim, u školi ga vrebaju mnogi izazovi”, kazao je Habibović.

Među najvećim izazovima, navodi pedagog jedne od najvećih škola u Srbiji sa preko 1.700 učenika, su verbalno i elektronsko nasilje, dok je fizički oblik vršnjačkog nasilja manje zastupljen.

“Deca su veoma opuštena u korišćenju društvenih mreža, tamo najčešće nema kontrole starijih, često se otrgnu ‘teške’ reči koji umeju da bole više nego šamari. Te reči su, uglavnom, povod za sutrašnju verbalnu prepirku i svađu”, navodi Habibović.

U borbu protiv vršnjačkog nasilja OŠ “Bratstvo” aktivnije se uključila pre pet godina kada je postala deo projekta “Škola bez nasilja”, koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete i UNICEF-a.

“Formirali smo tim za prevenciju nasilja koji reaguje na svaku nasilnu situaciju. Imena članova se nalaze na nekoliko vidnih mesta, tako da učenici u svakom trenutku mogu pozvati nekog od članova kome veruju i obavestiti ga o nasilju. Ukoliko je do nasilja došlo, koristi se Poseban protokol za zaštitu dece kojim su jasno propisani propisi za delovanje u takvim situacijama”, istakao je Habibović.

Rukovodstvo i nastavnici te škole konstatno rade i na prevenciji nasilja, održavaju se radionice za učenike, a prema mišljenju Habibovića, u tim aktivnostima aktivno učešće bi trebalo da uzmu i roditelji.

On smatra da trenutne zakonom propisane sankcije nisu dovoljne da spreče nasilnike i da bi Ministarstvo trebalo da iznađe dodatne mehanizme koje bi nasilnike odgovorile od nasilja, a kazne učinile učinkovitijim.

“Tolerancija na nasilje mora biti nula, a nasilnici se moraju edukovati. Ako se ni tad stvari ne pomere, mora im se poslati poruka da je nasilje loše delo koje mora i koje će biti sankcionisano”, dodao je Habibović.

Članica Gradskog veća Novog Pazara zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović izjavila je da je broj slučajeva vršnjačkog nasilja u ovom gradu poslednjih godina u opadanju.

“Posebno je važno da nismo imali prijavljenih ekstremnih slučajeva vršnjačkog nasilja, a kakvih je bilo prethodnih meseci u drugim gradovima u zemlji. Mi u lokalnoj samoupravi, ali i svih u obrazovnom sistemu, smatramo da su prevencija nasilja, rad sa decom, edukacija i razgovor najbitniji u suzbijanju tog problema koji je i prepoznat od Ministarstva prosvete i čijem rešavanju se poklanja velika pažnja”, rekla je Demčović.

Koliko je bilo slučajeva vršnjačkog nasilja u Novom Pazaru u ovoj i prethodnih godina nismo uspeli da saznamo u Policijskoj upravi ovog grada, jer te podatke, kako su nam rekli, ne mogu iznositi u javnost.

N. Kočović

Exit mobile version