Gull: Islamofobija ozbiljan problem u svijetu

ISTANBUL – Turski predsjednik Abdullah Gul u svome obraćanju na 29. Samitu lidera Komiteta za ekonomiju i trgovinsku saradnju (ISEDAK) pri Organizaciji islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, izjavio je da muslimani moraju uložiti veće napore kako bi pronašli rješenjaza probleme i izazove u islamskom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).
Istakao je da je od svoga osnivanja OIC u velikoj mjeri doprinio saradnji i izgradnji dobrih odnosa njenih zemalja članica.

Gul je naglasio da je saradnja između zemalja u današnjem svijetu postala čak i značajnija zbog velikih političkih i ekonomskih izazova s kojima se cijeli svijet suočava.

“Globalna ekonomska kriza je pogodila značajan dio svijeta. Svaki dan raste jaz između bogatih i siromašnih. Svaki dan nas rastužuju novi snimci i vijesti o krvavim događajima”, rekao je Gul.

Istakao je da muslimanske zemlje moraju naći rješenje za sukobe u Siriji kako bi se zaustavilo ubijanje nevinih civila.

“U ratu u Siriji do sada je poginulo više od 100 hiljada osoba. Zato svi imamo odgovornost za sirijsku krizu. Ako muslimani ne nađu rješenje za probleme u islamskom svijetu drugi će ponuditi svoja rješenja. Naša obaveza je da prvo počistimo stvari u svojoj kući”, kazao je Gul.

Naglasio je da u islamu nema mjesta terorizmu i ubijanju nevinih ljudi u svijetu.

“Islamofobija je ozbiljan problem u svijetu. Neke mračne sile žele terorističkim aktivnostima naštetiti istinskim islamskim vrijednostima. Moramo se boriti protiv onih koji terorizam izjednačavaju sa vrijednostima ljubavi, saradnje, dijaloga i tolerancije u islamu. U islamu nema mjesta terorizmu i sličnim aktivnostima”, rekao je on.

S druge strane, predsjednik OIC-a Ekmeleddin Ihsanoğlu izjavio je da je OIC postao značajna i pouzdana organizacija za širenju mira i stabilnosti u svijetu.

(Sandzakhaber/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO