Guler: NATO mora da učini više u borbi protiv terorizma

ANKARA – Turski ministar odbrane Jašar Guler izjavio je danas da Turska očekuje od novog generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea da pokaže balansiran pristup između država članica Alijanse, ističući da NATO mora da učini više u borbi protiv terorizma.

Guler je rekao u intervjuu za Rojters da članstvo u NATO-u ne sprečava Tursku da neguje veze sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), ali da je prioritet ispunjavanje odgovornosti prema Alijansi.

Turski ministar je istakao da Ankara nastavlja nabavku aviona F-16 iz SAD, kako je i bilo planirano.

Guler je rekao da Turska želi da nabavi lovačke avione “Eurofighter Typhoon” od Velike Britanije, Španije i Nemačke, ali da još nema konkretnog napretka u vezi sa tim.

“Turska i Sirija bi se mogle sastati na ministarskom nivou kao deo napora da normalizuju odnose, ukoliko bi bili stvoreni odgovarajući uslovi”, naveo je Guler.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prošlog meseca da će pozvati sirijskog predsednika Bašara al Asada da razgovaraju o normalizaciji odnosa dve zemlje, koje je Ankara prekinula nakon rata u Siriji 2011. godine.

Al Asad je rekao da bi se takvi razgovori mogli dogoditi samo ako se dve zemlje fokusiraju na ključna pitanja, uključujući povlačenje turskih snaga sa severa Sirije.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO