Naslovna Vijesti Gul: Turski narod će, kao i uvijek, biti uz palestinski narod i...

Gul: Turski narod će, kao i uvijek, biti uz palestinski narod i pitanje Palestine

Turski predsjednik Abdulah Gul se sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom koji je doputovao u Tursku. Po završetku razgovora, dvojica lidera su se obratila na konferenciji za novinare.

Gul je podsjetio na mnoga važna dešavanja od njihovog posljednjeg susreta, kao što je uspostavljanje nacionalnog konsenzusa i važni koraci palestinske države na međunarodnoj sceni, ocjenjujući da su izraelski napadi u posljednjih deset dana usmjereni na palestinski narod i vladu nacionalnog jedinstva.
Predsjednik Gul je kazao da su ga Abbas i njegove kolege informisali o zbivanjima, na čemu se zahvalio Abbasu.
Gul je istakao da se palestinskom narodu, koji pod embargom preživljava veliku patnju, hitno treba dostaviti humanitarna pomoć i dodao: “Potrebno je da se osigura održivo primirje i konačno rješenje sad vije države”.
“Turski narod će, kao i uvijek, biti uz palestinski narod i pitanje Palestine”, rekao je Gul i nadalje kazao: “Zahvaljujem se uvaženom palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu i njegovim saradnicima koji su u ovako kritičnom periodu došli u Tursku na konsultacije”.
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je u svom izlaganju informisao o najnovijim dešavanjima u Palestini.
Abbas je kazao da Tursku vide kao glavnog partnera kada je u pitanju palestinsko pitanje i da su u stalnom kontaktu sa turskim zvaničnicima. U isto vrijeme želim iskazati da je podrška koju nam je Turska pružila u UN-u i uloga koju je preuzela zaista izvor ponosa.
Mahmud Abbas je istakao da Izrael ne želi konsenzus i jedinstvo među Palestincima i dodao: “Isto tako, Izrael ne želi naše članstvo u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama. Izrael konstantno izmišlja izgovore kako bi spriječio osnivanje Palestinske države sa glavnim gradom Jerusalemom”.
(AA)
Exit mobile version