Naslovna Vijesti Svijet Gul: Nepravedan stav EU prema Turskoj

Gul: Nepravedan stav EU prema Turskoj

gul-nepravedan-stav-eu-prema-turskoj

Stav Evropske unije (EU) prema Turskoj je nepravedan, poručio je danas turski predsjednik Abdullah Gul na otvorenju Tursko-litvanskog poslovnog foruma u Vilniusu.
Turski predsjednik Abdullah Gul, u okviru svoje posjete Litvaniji, zajedno sa litvanskom kolegicom Daliom Grybauskaiteom, prisustvovao je otvorenju Tursko-litvanskog poslovnog foruma.
U obraćanju prisutnima, Gul je kazao kako integracije Turske i drugih zemalja koje su ekonomski jake u Evropsku uniju “traje isuviše dugo”.
“Mi se realno približavamo svom cilju. Ali želimo da se jedna stvar ne zaboravi, a to je da je jedan od temeljnih principa EU  ‘ugovori se trebaju poštivati’. Nesumnjivo, naše je pravo da očekujemo da su lideri zemalja članica EU zadržali svoje stavove iz 2005. godine, kada su željeli da počnu pregovori za punopravno članstvo Turske u EU”, rekao je on.
“Proces za dobijanje bezviznog režima građana Turske za zemlje EU, nažalost traje predugo. Samo bih zamolio litvanske vlasti da o ovoj temi razgovaraju na sastancima gdje nas ne bude. Nadamo se da će biti poduzeti potrebni koraci po ovom pitanju”, pojasnio je Abdullah Gul.
(Agencija Anadolija)
Exit mobile version