Naslovna COVID 19 Gubitak antitela 6 meseci posle “Sinovak” vakcine

Gubitak antitela 6 meseci posle “Sinovak” vakcine

0
gubitak-antitela-6-meseci-posle-“sinovak”-vakcine

PEKING – Antitela koja se stvaraju posle kineske vakcine “Sinovak Biotek” protiv kovida-19 pala su ispod ključnog praga za oko šest meseci nakon druge doze kod većine onih koji su je primili, dok je treća doza imala snažan podsticajni efekat, navodi se u jednoj laboratorijskoj studiji.

Kineski istraživači izvestili su o nalazima studije na osnovu uzoraka krvi uzetih od zdravih odraslih osoba starosti između 18 i 59 godina, prenosi agencija Rojters.

Među učesnicima koji su primili dve doze, u razmaku od dve ili četiri nedelje, samo 16,9 odsto, odnosno 35,2 odsto, imali su i dalje neutrališuća antitela koja su iznad onog što istraživači smatraju pragom koji se može detektovati šest meseci nakon druge doze, navodi se u toj studiji.

Indonezija i Tajland su se već dogovorili da, kao treću dozu, daju vakcine “Moderna”, odnosno “Fajzer”, nekim ljudima koji su u potpunosti vakcinisani “Sinovakom”, usled zabrinutosti zbog njene efikasnosti protiv prenosivijeg delta soja korona virusa.

Turska je počela da nudi treću dozu “Sinovaka” ili “Fajzera” nekim ljudima koji su dobili vakcinu “Sinovak”.

Krajem juna, “Sinovak” je isporučio više od milijardu doza vakcina, koje su ključne za imunizaciju u Kini, Brazilu, Indoneziji i Čileu.

indeksonline.rs

Exit mobile version