Grupa građana Kipra podnijela žalbu protiv Turske Haškom sudu

NIKOZIJA – Grupa građana Kipra podnijela žalbu za ratne zločine protiv Turske Međunarondom krivičnom sudu u Hagu zbog, kako su naveli, turske politike naseljavanja sjevera Kipra Turcima iz Turske.

Kiparski poslanik u Evropskom parlamentu Kostas Moavrides, koji je u ponedjeljak sa grupom građana Kiprapodnio žalbu, izjavio je da je politika naseljavnja protivna međunarodnom pravu i da je u velikoj mjeri izmijenila demografsku sliku sjevera Kipra, preneo je AP.

U žalbi je navedneo da se procjenjuje da više od trećine populacije sjevernog dijela ostrva, oko 300.000 čine Turci koji su doišli iz Turske, čije je naseljavnje bilo “aktivno organizovala i podržala” turska vlada.

Dodaje se i da je Turska pružila novim doseljenicima posao, finansijsku pomoć i dodijelila im kuće i zemlju, koje u većini slučajeva pripadaju kiparskim Grcima, koji su odatle otišli tokom turske invazije.

Turska nije za sada odgovorila na podnošnje žalbe, navela je američka novinska agencija. Grupi Kiprana, koja sebe naziva Kiprani protiv turskih ratnih zločina, u sastavljanju žalbe pomogao je izraleski pravni centar Šurat Hadin.

Kipar je podijeljen od 1974. godine nakon što je Turska poslala vojsku poslije puča kiparskih Grka koji su organizovale pristalice ujedinjenja ostrva sa Grčkom – na Republiku Kipar na jugu koju priznaje čitav svijet i otcijepljeni turski entitet na sjeveru ostrva koji priznaje samo Ankara.

Izvor: Pobjeda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO