Grafiti protiv muslimana u Prijepolju!!! (Foto)

Novi Pazar – Prijepolje – Na zidu prijepoljskog Doma kulture osvanuo je gafit neprimernog sadržaja. Tekst grafita odnosi se na uvrede bošnjačkog naroda, koji čini polovinu broja stanovnika ove sandžačke opštine.

Iako Prijepolje važi za mirnu multietničku sredinu u kojoj dugi niz godina složno žive bošnjaci i srbi, neretko se dogodi da na nekom zidu osvane grafit, koji širi mržnju prema bošnjačkom narodu. Ovo je prvi put da jedna kulturna ustanova u Prijepolju bude meta natpisa neprimernih sadržaj. Vršilac dužnosti direktora Doma kulture Mirko Malešić, najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin, i po njegovim rečima slučaj je prijavljen policiji, koji rade na rasvetljenju događaja i otkrivanju počinioca ovog dela.

Malešić dodaje da ovaj slučaj može imati veze sa nedavnom promenom rukovodstva ove kulturne ustanove.

„Pošto se predpostavlja da je ovo delo učinjeno tokom noći, pokušaćemo da osvetlimo ovaj zid i da kamere uperimo ka zidu, da se to ne bi u buduće događalo, odnosno ako se i dogodi da vrlo lako možemo da identifikujemo počinioca“-kazao je Malešić.

Ulični grafiti koji sadrže poruke mržnje i pozivaju na nasilje predstavljaju posebnu vrstu nedozvoljenog govora mržnje i mogu biti povod, uzrok ili deo nekih drugih zakonski nedozvoljenih radnji, destruktivnosti i fizičkih napada. Grafiti mržnje su deo problema diskriminacije, netolerancije i mržnjom motivisanog nasilja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO