Gradska uprava NP: Građani da pomognu u borbi protiv onih koji zagađuju životnu sredinu

Iz lokalne samouprave su radiju Sto plus rekli da je “nepropisno odlaganje otpada trenutna pojava” i da inspektori vrlo teško mogu otkriti sve slučajeve i počinioce bez saradnje i pomoći građana koji su bili svedoci takvog nesavjesnog ponašanja.

“Svi koji su vidjeli da neko nelegalno odlaže otpad, baca ga u rijeke i zagađuje životnu sredinu mogu to prijaviti pozivajući telefon 020/312-216 ili doći lično u Odjeljenje za inspekcijske poslove. Inspektori će izaći na teren i provjeriti navode iz prijave”, kazali su nam u lokalnoj samoupravi.

Gradska uprava je pijre par mjeseci pokrenula kampanju “Da Pazar zablista” sa ciljem povećanja svjesti građana o značaju zaštite životne sredine, a u okviru koje je organizovano nekoliko akcija čišćenja pojedinih delova Novog Pazara i nabavljeno 60 novih kontejnera.

Istovremeno, Komunalna inspekcija radi na otkrivanju onih koji su nelegalno odlagali otpad, a protiv kojih je u poslednje dvije i po godine podnela preko 400 prijava.

“Zbog nepoštovanja komunalnog reda tokom 2016. godine podneto je 140 predloga za pokretanje prekršajnog postupka, 2017. 184 preloga, a ove godine su Prekršajnom sudu podnete 82 prijave”, kazali su u Odeljenju za inspekcijske poslove.

Zaprećene kazne za nepropisno odlaganje komunalnog otpada za fizička lica su od 2.000 do 10.000 dinara, a pravna lica od 20.000 do 100.000 dinara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO