Gradonačelnik Novog Pazara: I u sljedećoj godini nastavljemo sa pomaganjem poljoprivrednika

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišao je ogledno polje kukuruza u selu Polokce i tom prilikom najavio je da će i u sljedećoj godini lokalna samouprava nastaviti da odvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede. U tom dijelu grada posađeni su hibridi 3 semenske kuće kako bi mještani znali koju sortu kukuruza da uspješno gaje, a ova godina je zbog obilnih kiša za kukuruz bila pogodna.

Na ovom oglednom polju kukuruza posađeno je 16 hibrida tri emninetne semenske kuće iz Srbije. Ogled u selu Polokce je formiran u aprilu, već u junu grad je pričinio štetu ovim usjevima, ali je prirhanom došlo do revitalizacije, pa su prvi rezultati uzgajanja kukuruza dobri.
Ogledno polje obišao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je pozdravio prisutne i rekao da će lokalna samouprava nastaviti da ulaže u poljoprivredu, te da će posebno pomagati mladim poljoprivrednicima, kako bi ih stimulisali da ostanu na selu.

”Lokalna samouprava pridaje veliki značaj razvoju poljoprivrede. Ovaj primjer oglednog polja, je primjer da je potrebno znanje da bi se naša poljoprivreda razvijala. Ovim prilikom bih se zahvalio stručnjacima iz drugih gradova, koji su došli da pomognu našim poljoprivrednim proizvođačima. Grad Novi Pazar će nastaviti da izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, prvo je bilo 5 miliona za ovu godinu su sredstva duplirana, poljoprivrea je za nas značajna, jer je to velika fabrika na otvorenom, koja može da upošljava veliki broj ljudi”, rekao je Biševac.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu oko 600 hektara zemlje je pod kukuruzom. Svake godine od svog osnivanja PSSS postavlja ogledna polja, kako bi pomogli poljoprivrednicima da budu što uspješniji. Kako su predstavnici semenskih kuća zadovoljni rezultatima posejanih hibrida na ovom području saznajte u emisiji Oranice bez granice, koja se na našem programu emituje svake nedelje od 17 sati.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO