Građani Novog Pazara predložili niz mera protiv zagađenja

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predala je danas čelnicima grada peticiju kojom se traži hitno preduzimanje niza mera protiv velikog zagađenja vazduha.

Građani su naveli u saopštenju da su od gradonačelnika i gradskog veća zahtevali da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha, kao i da se preko sajta grada građani obaveštavaju o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i merama koje građani treba da preduzmu.

“Sprovesti u najkraćem roku procedure izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha, ubrzati rad na uspostavljanju lokalnog registra izvora zagađivanja, obavestiti građane na koji broj mogu prijaviti veliko emitovanje zagađenja koje primete u svojoj okolini”, još su neki od navedenih zahteva.

Kako je navedeno, građani su tražili preporuke o smanjenju sportskih aktivnosti ili svih aktivnosti napolju u zavisnosti od stepena zagađenja, po potrebi preporuku o skraćenju školskih časova, uspostavljanje akcije “par-nepar” kod saobraćaja, kao i aktivno obaveštavanje javnosti koji materijali su dobri, a koji loši za ogrev.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO