Nedjelja, 5 Februara, 2023

Gradjani, bošnjaci postavljaju pitanje imamima IZ:  Bojite li se Allah dz.?

Kao i na pretthodnim izborima tako i na ovim, za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina (BNV) gradjani, muslimani, bošnjaci jasno vide kako se imami džamija upotrebljavaju u političke svrhe. Tačnije, pojedini imami IZ u Srbiji su stavljeni u pogon jedne političke partije – SPP ili kako se to zove za izbore za BNV . Lista matica Bošnjaka. Išlo se do te mere da su pozivali džemate na upad u skupštinske prostorije i sa njima upadali zajedno  u iste. I ne samo to celokupna infrastruktura IZ koju i dalje vodi političar Mumaer Zukorlić je u funkciji političke stranke. U nastavku vam dajemo stav Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine o političkom angažmanu imama.

Pitanje: Šta mislite o političkom angažmanu imama koji vode džemat? Može li to dovesti do podjele među džematlijama? Ima li Rijaset zvaničan stav po tom pitanju?

Odgovor

U vezi političkog angažmana imama postoji Odluka Rijaseta IZ koja je donesena 28. avgusta 2002. godine, a u kojoj se navodi:
1. Islamska zajednica ne promovira ni jednu političku stranku, a nosioci vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici ne mogu obnašati nikakvu političku funkciju.
Imam je jedan od nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici, pa shodno spomenutoj Odluci, ne može istovremeno biti imam i obnašati neku političku funkciju. Treba se opredijeliti za jedno ili drugo polje djelovanja

Izvor: http://www.islamskazajednica.ba/politika-drzava-demokratija/5271-stav-o-politikom-angamanu-imama

Primeri zloupotrebe i kršenja odluka Rijaseta IZ

Direktor medrese: Rešad Plojović – prisutan na svim političkim skupovima M.Zukorlića

Glavni imam: Asmir Crnovršanin – upadao u skupštinu grada na hutbama promoviše politiku SPP i otvoreno agituje

Predsednik medžlisa IZ Novi Pazar: Enver Gicić . upadao u skupštinu grada, prisustvuje svim skupovima za izbore

Imam u Svojbor džamiji: Idris-ef. Beširović . prisustvova političkoj promociji SPP prilikom posete meštanima Svojbora

Imam džamije u NP banji: Irfan Malić – prisustvova na političkim promocijama u NP banji i Hadžetu

Imam džamije u Rasadniku: Tarik Khalik – snimao spot za Maticu Bošnjaka, drži ulizičke hutbe i otovreno agituje za IZ

Imam džamije u Jošanici: Samir Mavrić – učestvuje u kampanji Matice Bošnjaka

Pitanje: Kakav je stav Rijaseta Islamske zajednice o pitanju da li se mogu imami kandidovati na lokalnim izborima, i mogu li imami biti aktivni članovi političkih stranaka?

Odgovor

Imami ne mogu koristiti službene simbole (naziv imam, hatib, muallim, ahmedija, džuba i sl.) i službena mjesta (džamije, minbere, mihrabe, mektebe, službene kancelarije) za političku djelatnost i aktivnosti, a kao privatna lica imaju politička prava kao i ostali građani.

Izvor: http://www.islamskazajednica.ba/politika-drzava-demokratija/4644-imami-na-izbornim-listama

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO