Građani za ‘’ić’’ // video

Novi Pazar / Predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta u tehničkom mandartu Esad Džudžević najavio je  dugoročni nacionalni projekat u kojem je predvidjeno da  bošnjaci  iz svojih prezimena odstrane  “nametnute” dodatke  “vić” i “ić”.

Cilj je da, kako objašnjava Đudžević što veći broj  Bošnjaka u  u Srbiji do  narednog popisa stanovništva 2020. godine vrati  svoja prvobitna  prezimena i time  “afirmiše svoje kulturne posebnosti’’

Građani ne podržavaju ovakvu inicijativu koju je najavio Džudžević I komentarišu je nepotrebnom.

Sam Džudžević najavio je promenu prezimena.  Hoće li aktuelni “tehnički” predsednik Saveta u tehničkom mandatu Esad Džudžević biti  usamljeni primer promene prezimena ili  će  njegova  kampanja biti masovno prihaćena   medju Bošnjacima teško je reći   s obzirom na oštre kritike koje na  račun ove inicijative stižu upravo od bošnjačkih političkih predstavnika.

Predsednik SDP-a Rasim Ljajić, u ironičnom tonu predlaže Džudževića za Nobelovu nagradu za inovacije, rekavši da je to je podjednako realno kao i to što oDžudžević predlaže. ’’Na ovakvu stvar, jednostavno, pametan čovek ne može da da ozbiljan komentar – rekao  je Ljajić za „Blic“.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenjuje ovakav potez represijom nad sopstvenim narodom.

Inače, reč je o, za gradjane skupom projektu, jer on znači promenu  ličnih karata, pasoša, ostalih isprava i dokumenata. Za brojnije porodice to bi bili visoki izdaci.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO