Grad pospešuje samozapošljavanje! Elfić 160.000,00 dinara za pokretanje biznisa!

Novi Pazar – Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja za tekuću godinu, koji je takođe bio predmet razmatranja, a podrazumijeva stvaranje uslova za preduzimanje konkretnih koraka u cilju smanjenja nezaposlenosti na lokalnom nivou. Kako je pojasnio član Vijeća Emir Elfić, akcioni plan podrazumijeva stimulaciju samozapošljavanja u nekoliko kategorija .

“Grad je u saradnji sa Nacionalnom službom izdvojio sredstva u iznosu od 10 miliona dinara. Pojedinačni grantovi iznose 160 hiljada dinara za kandidate koji u kategoriji biznisa prvi put pokreću samostalan posao . Akcionim planom predviđeno je da samo u ovoj kategoriji obezbjedimo posao za 31 lice, ili izvor prihoda za 31 novopazarsku porodicu”, rekao je Elfić, istakavši da je i druga kategorija obuhvaćena planom, a definisana kao mogućnost obavljanja stručne prakse, takođe veoma značajna za sugrađane. Kroz ovu kategoriju, koja je prvenstveno prilika mlađim nezaposlenim licima, mogućnost profesionalnog angažmana dobiće 58 lica.

U skladu sa zakonskim propisima usvojen je i nacrt Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Najnovija odluka koja predviđa novu nominklaturu prema postojećim zonama na nivou grada, a ima za cilj da stimuliše stambenu izgradnju na lokalnom nivou.

“Nadoknada se na ovaj način umanjuje za oko 30 odsto, a koeficijenti obračuna troškova utvrđeni su upravo kao svojevrstan vid podrške investitorima, koji uplatu na ime troškova za izgradnju izvrše u cjelini . Dodatni popust grad je predvideo za izgradnju objekata od javnog značaja, a kao dodatna olakšica, predviđena je mogućnost isplate obaveze u 36 jednakih rata”.

Na trećem ovogodišnjem zasedanju vjećnika usvojen je nacrt Odluke o bratimljenju sa Vranjem, koji će se kroz nekoliko dana naći pred odbornicima Skupštine grada.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO