Naslovna Featured Istaknuto Grad Novi Pazar-Savet za bezbednost saobraćaja dele besplatna auto sedišta za decu

Grad Novi Pazar-Savet za bezbednost saobraćaja dele besplatna auto sedišta za decu

grad-novi-pazar-savet-za-bezbednost-saobracaja-dele-besplatna-auto-sedista-za-decu

Vezivanje dece tokom vožnje i upotreba auto sedišta u značajnoj meri spašavaju život ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, pokazala je statistika. U cilju podizanja svesti o neophodnosti i značaju upotrebe auto sedišta, Grad Novi Pazar, odnosno Savet za bezbednost saobraćaja nabavio je 250 auto sedišta koje će podeliti građanima Novog Pazara. Javni poziv za podelu prvih 125 sedišta je u toku.

Prema zvaničnim podacima Novi Pazar  zauzima nezavidnu poziciju na lestvici gradova u kojima se ona primenjuju, kazao je član gradskog veća Mirsad Jusufović.

”Želimo da na ovaj način podstaknemo roditelje da povedu više računa o bezbednosti svoje dece. Mi smo planom i programom rada Saveta za bezbednost odvojili 1.200.000 dinara za nabavku tih sedišta. Javna nabavka je raspisana i okončana i u tih 1.000.000 dinara neto, znači bez PDV-a, uspeli smo da nabavimo 250 sedišta, a podela će biti u dve partije i danas smo doneli odluku o raspisivanju konkursa, odnosno javnog poziva građanima da se prijave za besplatna auto sedišta” kazao je Jusufović.

Sedišta su predviđena za težinu od devet do 36 kilograma. To je uslovilo i starosnu granicu, pa se konkurs odnosi na decu rođenu od  1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Prijavni formular građani mogu preuzeti u Uslužnom servisu Grada Novog Pazara, na šalteru broj 2.

Nakon popunjavanja formulara i predavanja potpisane izjave, u gradskoj upravi će obaviti ostali deo posla koji se odnosi na izvode iz matične knjige rođenih.

Građani su u obavezi da podnesu ličnu kartu, te saobraćajnu dozvolu od vozila, a slučaju da se isto vodi na drugo lice u obavezi je da podnese ovlašćenje.

Jedan od kriterijuma za dodelu sedišta je redosled prijave, drugi obuka.

”Svi koji se prijave će morati da prođu jednu kratku dvočasovnu obuku za ispravno korišćenje sedišta jer je čak opasnije od nevezivanja sedišta njegova pogrešna upotreba. Tako da će svi oni koji se prijave i budu rangirani u tih prvih 125 koji će u ovoj partiji dobijati sedišta biti pozvani na obuku. Svi koji prođu obuku nakon završetka dobijaju besplatno sedište za decu od Grada Novog Pazara” objasnio je Jusufović.

Na zasedanju Saveta za bezbednost razmatrani su i zahtevi građana za postavljanje ležečih policajaca. Iako je reč o, za vozače manje popularnoj meri, često je jedino rešenje da se u manjim naseljima i ulicama umiri saobraćaj, te spreče brza vožnja i nesavesni vozači.

Cilj je da se izađe u susret potrebama građana iz tih naselja, zaštite njihovi i životi dece, pa Savet za bezbednost saobraćaja izlazi u susret u svim ulicama i naseljima gde postoje tehnički uslovi za postavljanje ležećih policajaca, kazao je Jusufović.

Savet je usvojio odluku da će Ulicom Vuka Karadžića biće moguć saobraćaj motornih vozila iz pravca Prvomajske ulice prema magistrali i to radnim danima i subotom od 21 do šest ujutru,a nedeljom u toku celog dana.

Odluka stupa na snagu tokom naredne nedelje.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version