Grad Novi Pazar i ove godine dodelio značajna budžetska sredstva za razvoj kulture

Grad Novi Pazar dodelio je 3 miliona dinara za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja građana iz oblasti kulture za 2024. godinu. Sredstva su raspoređena među 24 udruženja, koja će svojim projektima doprineti očuvanju i razvoju kulturnog života u Novom Pazaru.

Gradonačelnik Nihat Biševac izjavio je da je Novi Pazar jedan od gradova koji procentualno najviše izdvaja za kulturu u Srbiji. Grad je ove godine izdvojio 320 miliona dinara za projekte iz oblasti kulture, što čini 7% ukupnog gradskog budžeta, čime se Novi Pazar izdvaja kao jedan od vodećih gradova u zemlji po ulaganju u kulturu.

Članica Gradskog veća grada Novog Pazara Denisa Curić istakla je da projekti podržani konkursom predstavljaju važan doprinos očuvanju i razvoju kulturnog života.

“Naša zajednica je bogatija zahvaljujući vašim idejama i inicijativama.Čestitam svim dobitnicima i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom procesu. Nastavimo zajedno da radimo na jačanju kulturne scene Novog Pazara.Hvala vam još jednom i želim vam puno uspjeha u realizaciji vaših projekata”, kazala je Curić.

Sredstva su dobili su Fondacija Front, Udruženje Arhi kultura, Udruženje Hatidža, Udruženje žena Pazarske hanume i Udruženje Turaka u Srbiji, kao I Mass entertainment group-hor Đulistan, SMU Supoglavi, Udruženje stvaralaca filma, Kulturno prosvetno udruženje Rašanka, Matica Bošnjaka – društvo za kulturu, znanost i umetnost Sandžaka, te KUD-u Isa beg Novi Pazar, Sandžačko udruženje likovnih umetnika SULU i Udruženje HSM Studio. Sredstva posredstvom konkursa dobili su i KUD Golija, KUD Mladih i Građanski forum. Pazarski bazar rukotvorina i Udruženje Vizit NP, Centar za proučavanje orijentalne civilizacije i kulture AL-MA RIFA , Društvo arhitekata i urbanista Novi Pazar, Društvo za bosanski jezik i književnost, Udruženje starih umetničkih zanata Grnčar Novi Pazar i Udruženje građana Europerspektiva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO