Govor predsjednika Turske Erdogana uživo – video i prijevod

Neka vam je hajirli po prvi put direktno od strane naroda izabran predsjednik.
Po prvi put smo organizovali i izbore u diplomatskim predstavništvima i zahvaljujem se svima koji su u inostranstvu glasali na ovim izborima
Danas su pobijedili i oni koji su drugim kandidatima dali svoj glas ali i naša braća u Palestini, sjevernom Iraku, Bosni, Iranu… Zahvaljujemo se svima od Malezije do Bosne koji su nas podržali.
Danas niste pobijedili samo vi koji ste glasali za mene.
Hvala vam što ste u sred ramazana pomagali ovu kampanju, što ste ne mareći za žeđ i glad obilazili komšije i prijatelje i molili za glas za mene, što ste ispunili sve trgove širom Turske da bi ste dali podršku
Kada smo 2002 godine formirali ovu partiju rekli smo, baš kao i veliki premijer Menderes “dosta je – vrijeme je da se konačno narod pita u našoj zemlji”

Imali smo 9 razlicitih izbora od osnivanja do danas. Sa svih smo izašli kao pobjednici i to svaki put uvećavajući broj glasova.
Danas su ders dobili svi koji su se borili protiv nas i nadam se da će promijeniti strategije i načine političke borbe ali oni koji su dali glas njima oni nisu izgubili i oni su sa nama pobjednici.
Želim da započnemo novu eru u Turskoj. Da otvorimo poglavlje bez svađe. Da svađu ostavimo staroj Turskoj
Opozicija mora da se mijenja. I mi smo se mijenjali i prilagođavali.
Ali nismo uticali ni na čiji privatni život. Svi u Turskoj imaju svoja zagarantovana prava.
Oni koji su govorili da smo diktatori da kod nas sve odluke donosi jedan čovjek neka pogledaju sebe. I neka pogledaju šta smo za 12 godina stvorili za Tursku
I ne zaboravite, ovdje smo svi jedno. Jedan nam je bajrak, jedna domovina. Nemojmo pokazivati različitosti, na zajedničkim stvarima gradimo novu budućnost.
Vidim odavde i pokrivene sestre i one kojima je glava otkrivena. Ponosimo se sa svima.
Ne zaboravite nije nam samo istorija zajednička. Zajednička nam je i današnjica i sutrašnjica, zajednička nam je sudbina. Pogledajmo jedni drugima u oči, razgovarajmo srcima i novu još jaču Tursku stvaramo zajedno.
Želim da budem predsjednik svim građanima ove zemlje. Svih 77 miliona državljana neka znaju da ću biti predsjednik svima.
I oni koji su podržavali paralelne institucije neka okrenu novu stranicu. Danas je dan kada se formira nova Turska.
Želim da se zahvalim i članovima drugih političkih partija koji su nam danas dali glas.
Od večeras počinjemo transport ranjenika iz Gazze u Tursku. Oni će se liječiti u našim bolnicama.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO