Gorivo im poskupelo za 6000% ali i dalje je jeftinije nego u Srbiji

1017

Da li je moguće da negde gorivo poskupi čak 60 puta, i da i tako, opet bude jeftinije nego ovo što ga mi plaćamo u Srbiji!?

Kada čujete vest da je negde gorivo poskupelo, u jeku sve nižih cena nafte na svetskom tržištu, sigurno pretpostavljate da se radi o zemlji poput naše, gde su državne akcize uveliko premašile osnovnu cenu koštanja jednog litra goriva, zar ne!?

A, šta tek onda da pomislite kad čujete da je to poskupljenje od čak 6000% (da, dobro ste pročitali!), odnosno oko 60 puta od prvobitne vrednosti jednog litra goriva!?

Kao „šlag“ na sve ovo, dolazi treća neverovatna činjenica, a to je da čak i tako, sa novim cenama, građani te države plaćaju gorivo osetno jeftinije nego li mi, u Srbiji, i to po ceni od oko 96 dinara po litri benzina!

U pitanju je Venecuelna, jedna od država članica OPEC, u kojoj je nedavno poskupelo gorivo sa 0,097 bolivara (manje od dva američka centa, odnosno oko 2 dinara!), na pomenutih 6 bolivara (87 centi, tj. 96 dinara).

Ono što je takođe interesantno jeste da je cena jedne litre benzina od 91 oktana skočila sa 0,07 bolivara (1 cent) na „čak“ 1 bolivar (14 centi, odnosno 15 dinara), verovali ili ne!

Izvor: TopSpeed.telegraf.rs