Naslovna Tehnologija Android Google povlači Android licencu za Huawei telefone, prisiljavajući je da koristi verziju...

Google povlači Android licencu za Huawei telefone, prisiljavajući je da koristi verziju otvorenog koda

Dramatična eskalacija u američkom ratu na kineske tehnološke firme

Nakon slamanja SAD-a na kineske tehnološke kompanije, Google je prekinuo Huawei-jevu licencu za Android, što je zadalo ogroman udarac osiromašenom telefoneru. Rojters je prvi objavio ovu vest , a Verge je naknadno potvrdio Googleovo obustavljanje poslovanja sa Huawei-jem sa izvorom koji je upoznat sa tom temom. Zatražili smo komentar od Google-a i ažurirat ćemo ovaj članak ako kompanija da izjavu.

Huawei je sada ograničen na korištenje Android Open Source projekta (AOSP), čime se kompanija isključuje iz kritičnih Google aplikacija i usluga koje potrošači izvan Kine očekuju na Android uređajima. To takođe znači da će Huawei moći da gura bezbednosne ispravke za Android tek kada budu dostupne u AOSP-u, pod pretpostavkom da kompanija koristi sopstveni sistem za ažuriranje. Još nije jasno kako će to uticati na čitav niz Android integracija od kojih Huawei zavisi, ali ćemo ažurirati ovu priču kada dobijemo dodatna objašnjenja o uticaju Googleove odluke.

Huawei je bio pod sve većim pritiskom predsjednika Trampa i američke vlade zbog bojazni da bi kineska vlada mogla koristiti opremu da špijunira američke mreže. Ovi strahovi su se već dugo gradili; Tokom 2018. godine, američke obaveštajne agencije upozorile su da nekoriste Huawei i ZTE uređaje, a američki političari su opisali Huawei kao “djelotvornu ruku kineske vlade”.

Huawei tvrdi da kineska vlada nije u mogućnosti da truje svoju opremu sa sporednim vratima i ostala je optimistična u pogledu budućnosti svog poslovanja. Ali ovaj najnoviji korak od Googlea predstavlja veliki rizik za budućnost Huawei-jevog osnovnog mobilnog poslovanja. Kompanija je već pripremala sopstvene operativne sisteme u slučaju da im je zabranjen pristup Android-u i Windows-u, ali s obzirom na strahovanja SAD od stranih smetnji, domaći OS će se možda suočiti sa još većom pažnjom nego Googleov softver.

Ažuriranje, 19.5.19, 17:18: Ova priča je ažurirana potvrdom Reutersove priče, plus neke dodatne pojedinosti o Googleovoj obustavi poslovanja sa Huawei.


Exit mobile version