Gojković: Brojke su frapantne, zdravstveni sistem prenapregnut

BEOGRAD – Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, Zoran Gojković, izjavio je večeras da su brojevi vezani za korona virus u Srbiji frapantni i da je ogroman priliv novozaraženih pacijenata u bolnice.

“Imamo skoro 7.000 zaraženih danas i možete da naslutite šta nas čeka u sledećih pet do sedam dana”, rekao je Gojković za Radio-televiziju Vojvodine.

On je istakao da će 10 do 15 odsto novozaraženih zahtevati neki od vidova ozbiljnog bolničkog lečenja, što znači da će oko 1.000 novozaraženih završiti u bolnicama.

“Izuzetno je prenapregnut zdravstveni sistem, ogroman je priliv pacijenata u bolnice, to su sve izuzetno teški pacijenti kojima je potrebno intenzivno lečenje”, kazao je Gojković.

On je naveo da se u Srbiji troše velike količine kiseonika i da se za jedan dan potroši koseonika kao nekada za dva meseca. Takođe, ogromna je potrošnja sanitetskog materijala i lekova, a iscrpljujući napor i rad zdravstvenog sektora.

“Nema kraja, mi svaki dan imamo 10 odsto više zaraženog medicinskog osoblja nego prethodnog dana, jer nam je virus u cirkulaciji i zdravstveni radnici se razboljevaju preko porodica”, rekao je Gojković.

On je ponovo apelovao da se poštuju mere kako bi bilo sprečeno zaražavanje.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO