Glavni muftija razgovarao sa ministrom prosvjete

U utorak, 22.07.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji,  glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, sastao se sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđanom Verbićem u Beogradu.

Glavni muftija dr. Dudić je ministra dr. Verbića upoznao sa aktuelnim problemima na polju realizacije islamske vjeronauke od njenog vraćanja u školski sistem Republike Srbije, posebno od 2007. kada je izvršena agresija na Islamsku zajednicu, od kada je nizom odluka nadležnih organa kršen zakon i Ustav R. Srbije, što potvrđuju sljedeći primjeri: registracija paravjerske tvorevine Adema Zilkića, ugrožavanja islamske vjeronauke i kršenja prava vjeroučitelja, onemogućavanje i usporavanje procesa vraćanja oduzete vakufske imovine, neravnopravan tretman odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice i slično.

Predsjednik Dudić je naglasio da želi vjerovati da postoji spremnost i volja nove Vlade i njenih ministara da se brojni problemi rješavaju, ali da je za vraćanje povjerenja muslimana u nadležne organe potrebno da se ta spremnost i volja realiziraju konkretnim potezima i rješenjima problema.

Ministar dr. Verbić se zahvalio na posjeti i informacijama, naglašavajući da su brojni problemi sa kojima se Ministarstvo koje vodi suočava, te da je islamska vjeronauka naslijeđeni problem čijem se rješavanju mora pristupiti, a da je međusobno razumijevanje, razgovor i spremnost na kompromise najbolji put koji vodi ka rješenju ovog problema, te da će nastojati da kao ministar doprinese da se ovaj problem riješi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO