Beograd – Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, a koju su činili dekan FIS-a dr. Enver-ef. Gicić, direktor Medrese Rešad-ef. Plojović i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj, 06.06.2014. god. posjetila je Ministarstvo pravde i sastala se ministrom Nikolom Selakovićem.

Muftija Dudić je upoznao Ministra sa organizacijom IZ-e u Srbiji, aktuelnim stanjem, problemima i nepravdom koja je učinjena prema njoj.

Dr. Dudić je posebno istakao problem primjene dvojnih standarda od strane državnih organa prema Islamskoj zajednici koja se ogledaju u kršenju Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, registraciji nelegalne paralelne zajednice, povratka vakufske imovine, ugrožavanju projekta vjeronauke i protjerivanju vjeroučitelja, te registraciji vjerskih nevladinih organizacija.

Na sastanku je posebno ukazano na spregu kriminala i korumpiranog sudstva koji otežavaju rješavanje brojnih problema sa kojima se suočava Islamska zajednica.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je prvi predstavnik aktuelne Vlade koji se sastao sa predsjednikom Mešihata, te zahvalio na pomoći koju je Islamska zajednica pružila ugroženima u poplavljenim područjima R. Srbije.

Ministar je istakao da prati stanje u Islamskoj zajednici, da potpuno razumije probleme sa kojima se suočava, te ukazao na spremnost da učestvuje u njihovom rješavanju. Ministar je pozvao Islamsku zajednicu da, obzirom na njen nesporni ugled i legitimitet u narodu, ukazuje na nepravilnosti i probleme u društvu koji postoje, te da očekuje da IZ a pomogne nadležnim organima u njihovom rješavanju.

Predsjednik Mešihata je na kraju razgovora izrazio očekivanje da će Ministar pravde posjetiti Islamsku zajednicu, te otpočeti rješavanje nagomilanih problema.

(Mesihat)

3 KOMENTARA

  1. Prosrpski Glavni Muftija sada legalno “uspostavlja saradnju” sa vlastima.To je još jedan vid prosrpske privatne IZ Muamera Zukorlića da ozvaniči saradnju koja je do sada bila se krila u ilegalnim okvirima . Orljanim zajedno sa večitim ministrom su dugogodišnjim djelovanjem napravili jaz među Bošnjacima a samim tim i pozicije Sandžaka.Oskrnavljen je narodni pokret Bošnjaka koji se javio 90-tih godina na čelu sa SDA strankom.A ovaj pajac Muamera Zukorlića pokušava da po instrukcijama GLAVNOG “ukaže” svoju lojalnost državi. To je toliko providno da se iz aviona vidi. Smješno a i žalosno kao i bedno.

    • Dobro je brate kad je samozvana Zilkiceva zajednica probosnjacka. Zo se bas vidi kroz onog nesrecnika Jusufspahica…dno dna!!

Comments are closed.