Glavni muftija Dudić iftario u Tutinu

Tutin – U okviru ramazanskih obilaza džemata u Sandžaku, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predvođena predsjednikom Mešihata i glavnim muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, u nedjelju (06.07.2014.) posjetila je tutinski Medžlis.

Delegacija je prisustvovala omladinskom iftaru priređenom u haremu Centralne džamije u Tutinu, a iftar je upriličila porodica Zijada Ahmetovića iz Tutina u povodu akika-dove.

Glavni muftija Dudić je istakao berićet ramazanskih blagodati i poručio da su duše vjernika zadovoljne i ispujene.

Ramazan nas uči životu, i pomaže da iskristališemo individualne i kolektive-institucionalne ibadete. Svi individulani ibadeti su stvar pojedinca te će ih praktikovati kako sam želi ali je institucionalni ibadet stvar zajednice i jedinstva.

„Sjetimo se u ovim iftarskim trenucima jedne stvari koja je vrlo bitna u našim životima, a koju često zaboravljamo. U vremenu u kojem živimo i na ovom parčetu zemlje, jedini garant opstanka jeste jedinstveno institucionalno organiziranje i djelovanje. Sve ostalo su stranputice koja ns mogu odvesti u propast. Mnogi narodi bi dali puno da imaju institucije koje ih štite i afirmišu a mi Havala Alahu dž.š. ih imamo puno i one su garant našeg uspjeha.

Zato ih moramo podržati i u njima tražiti podršku i oslonac“poručio je prisutnima na iftaru Glavni muftija Dudić.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO