Glavni muftija Dudić i Kemal Bozaj o izborima za BNV

Novi Pazar – Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i Glavni muftija Mevlud Dudić danas je u Novom Pazaru razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji Mehmetom Kemalom Bozajem

Jedna od tema razgovora bili su i predstojeći izbori za Nacionalni savet Bošnjaka.

Kako je saopštila Informativa služba Mešihata IZ u Srbiji, ambasador Bozaj se interesovao za izbore za Nacionalni savet Bošnjaka.

Turski ambasador je izrazio nadu da će Bošnjaci nastupiti na jedinstvenoj listi kako bi formirali veće i ostvarili prava koja im se garantuju kroz ovu instituciju.

Muftija Dudić je u razgovoru ocenio da je “jedinstvo muslimana preduslov za prevazilaženje brojnih problema, ali uz postizanje konsenzusa oko tri principa: vera,islam, nacija Bošnjak i regija Sandžak”.

Informativna služba još navodi da je predsednik Mešihata IZ u Srbiji izrazio bojazan da aktuelna vlast u Beogradu “ne ponovi greške bivšeg režima od pre četiri godine kada je poništena izborna volja glasača i uveden posebna pravila za Bošnjake”.

Muftija Dudić je amabasadoru Turske zahvalio “na naporima koje ulaže na približavanju Turske i Bošnjaka Sandžaka”.

Nakon razgovora zajedno su obišli Isa-begov hamam u centru Novog Pazara i staru Novopazarsku Banju.

Ambasador Turske Bozaj posetu Novom Pazaru započeo je sinoć, prisustvujući završnoj svečanosti povodom obrezivanja 153 muslimanskih dečaka, koje je finansirala grupa “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO