Naslovna Religija Islam Glavni muftija Dudić doneo Fetvu: Haram je pojedincima i organizacijama sakpljanje Zekata...

Glavni muftija Dudić doneo Fetvu: Haram je pojedincima i organizacijama sakpljanje Zekata i Sadekatul-fitra bez dozvole IZ-e

17

Novi Pazar – Polazeći od jasne naredbe Uzvišenog Allaha da je izdvajanje zekata dužnost i obaveza svakog imućnog muslimana: “Uzmi iz imetaka njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš” (Et-Tewba, 103), a njegovo prikupljanje odgovornost predvodnika muslimanske zajednice, što vidimo iz postupka Resulullaha a.s. i njegovog nasljednika, prvog halife, Ebu Bekra r.a., te činjenice da je Islamska zajednica nasljednica hilafeta, a imajući u vidu fetvu Reisu-l-uleme da su blokovi Islamske zajednice jedino ispravan dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra, Mešihat Islamske zajednice izdaje:

F E T V U

Strogo je zabranjeno – HARAM, svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa Islamske zajednice.

Obrazloženje:  Imajući u vidu da je Ramazan mjesec u kojem vjernici pored ibadeta posta obavljaju i druge ibadete, prije svega vrše izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra, ovaj mjesec se, vrlo često, od strane nesavjesnih, pohlepnih i nedobronamjernih pojedinaca i grupa doživljava kao prilika da ova vjerska davanja iskoriste za svoje lične i jednostrane interese. Obzirom da je i Sandžak prostor koji nije pošteđen ovakvih dešavanja, odgovorni smo prenijeti stav vjere po ovom pitanju obveznicima i davaocima zekata i sadekatu-l-fitra, jer od poštivanja ovog stava će zavisiti ispravnost njihovog ibadeta.

Ova fetva se odnosi na sve pojedince i organizacije koje paralelno jedinoj legitimnoj i legalnoj, tradicionalnoj Islamskoj zajednici u Srbiji, vrše različite vjerske aktivnosti, kao i sakupljanje zekata, poput sljedećih nabrojanih vladinih ili nevladinih, domaćih i stranih organizacija: paravjerska tvorevina Adema Zilkića, “Svetionik”, “Put sredine”, “Otvorena ruka”, “Horizonti”, Edukativni centar „Ebu Hanife”, “Ilm”, “Merhamet”, kao i sve druge njima slične, koje vrše istu, nelegalnu aktivnost.

Islamska zajednica je emanet naših predaka kojeg ne smijemo iznevjeriti. Ona je sigurni bedem odbrane naše vjere i naše slobode. Islamska zajednica mora biti sa svojim narodom, snažna i odlučna da brani njegove interese.

PREDSJEDNIK

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

17 KOMENTARA

 1. Moraju da se registruju zukorlicevi dzipovi a poskupela registracija, zato im treba svaki dinar !!!

 2. Sve gore navedene institucije su mnogo vise islamske nego sto nam je Islamska zajednica, na zalost.

 3. Ovi se ponasaju kao da vi zivite u Iraku i to u onom najgorem delu gde vladaju islamske vodje. Pazi “ne sme nikom da se daje nego nama…mi smo jedini ovlasceni i sigurni”…samo jos nije rekao majke mi…hahaha…jao komedija su ovi verski zatucanici koji zive po pravilima nekim iz 7.veka. Neka ih neko osamari da ih probudi i da im kaze da je sada 21.vek. Da se nalaze u Srbiji i da postoje zakoni te zemlje o finansijama i nacinu prikupljanja pomoci i darovanja. Turci su oterani i sada slobodno mogu da se presvuku i da opet budu ono sto jesu…SRBI

 4. Ovo je Ljudi mnogo Ozbiljno !!!!
  Da nije ozbiljan ovaj sto daje Fetve bio bi Klovan sto zabavlja Narod za Ramazan .
  Što bih voleo da mi objasne dal su nasljednici Hilafeta potpisivali ugovor sa nastranim osoboma i kako su to objasnjavali tada za razliku od ovih sada kao nasljednika RAFO . Umišljenika .:-)))))) Partija SDU Žarko Korac registrovani LGBT populešajn- LDP Čedomir Jovanovič simpatizer i borac za prava LGBT – gde navodi na video snimku predizborni materijal kako Muftija odobrava borbu i sam je sa njima za ostvarenju LGBT populaciju, al se galjiba pokusao izvaditi kako su oni devijacija sexsualne prirode a kao on toboze se i u to razume MOZDA on pokusava da se u sve miješa kao i onaj margarin !!!! Malo šale da odgovorimo na ovu šalu GLAVNOG MUFTIJE I PRESJEDNIKA MEŠIJATA IZ u i pored i oko Republike Srbije :-))))

 5. Opasno kriziraju.
  Slabo im se upisalo na Internacionalni, bra?a sa strane ih provalila i vi?e im ne daju sredstva…
  Jo? ovo im je ostalo – u suprotnom “Zukorlic GmbH” ide u ste?aj!

 6. E bas ti hvala “Glavni Muftija”, nisam do sad znao da ima ovoliko izbora za zekat i vitar. A zaboravio si da navedes i AKABE, MEDINA, INICIJATIVA… I kako rece neko gore, svaka od ove nabrojane je islamskija od VASE TRADICIONALNE Islamske zajednice. Pa sve te organizacije su vasi produkti. Eh, jadan ti Dudicu, a inace si bio jadan, cega si se nafatio!?

 7. I ti mali poceo kao tvoj prethodnik. I ti bi zena, dzipova, lokala, stanova, kuća i ostalog. Vrati se u Tutin, a mi znamo kome cemo da damo zekat i ostalo.

 8. Apsolutno se slazem sa Fetvom. Pa kad je to bilo da se sakupljanje zekata vrsi po nekakvim nevladinim i raznim drugim nazovi udruzenjima. I sigurno je haram ko god odnese zekat bilo gde drugde nego u Islamskoj zajednici.
  I da, znam da Vas bole Muftijini dzipovi, zgrade, vrtici, Univerzitet, fakulteti, televizija i sve ono sto je on stvorio ali sta da Vam radim, zasucite rukave pa i Vi, koji ga ogovarate i blatite, nesto stvorite.

  • Nece svako Haram da uzima kao pljackas orljanski i da naredjuje koliko ce ko dati i da nema sitno to nemoze svako sto moze pljackas iz orlja i nakraju jos kad napuni dzepove od tih bednika kojima je ispro mozak kao kisa Go….na nazove ih PEVCIMA: Ovome dudicu se a pop…m usta i njegovu izrecenu Fetvu…

 9. Naredio Zukorlic, Dudic je samo ispostava. Nikad vece nejedinstvo, nikad vise mini Islamskih Zajednica: Svetionik-Demirovic, Put sredine-Islamovic, pa onda neki Furkan, pa neki Jakup Lekovic, Illm-Rami, Bekir Makic…
  Svi beze od njega, nikad manji autoritet hodze nisu imale, ovo je katastrofa, hodze prave biznis ne bave se verom!

 10. tako je prije par godina isto bio haram svim hadijama koji su otisli na Hadzdz sa jeftinijim agencijama a nisu sa zukorlicem za 3.500€ sramota oni kreiraju novi Kuran odkud dudic pravo da ispred Kurana odredjuje sta je grijeh a sta je korisno za njega sramota

 11. Dudic se u poziva na nekakvu fetvu reisa iz BiH da su blokovi te IZ jedino ispravni za placanje zeketa.
  Ovo bi vjerovatno znacilo da im je zajednicka kasa, ili da IZ BiH ima interes da se u Srbiji zekeat uplacuje Zukorlicevoj IZ

  Posto se dosta naroda zali da su bili u radnom odnosu u toj IZ i da za svoj rad ni nakon nekoliko mjececi nisu primili ni dinara, sevab bi da neko iz nevladinih organizacija ili iz nekih Sandzackih partija vidi i angazuje nekog advokata kako bi se od IZ BiH trazilo obestecenje za te radnike, a pozivajuci se ne tu reisovu fetvu oko blokova, kao i ustrojstva Zukorliceve IZ kao isturenog odeljenja IZ BiH.

 12. Dudicu, mozeslimi odgovoriti na ovih nekoliko pitanja, a ondacemo razgovarati o parama:

  1.Ko upravlja islamskom zajednicom u sSandzaku

  2. Koji su nasi studenti u islamskim zemljama bili u stalnom kontaktu s MOSADOM izraelskom obavestajnom sluzbom

  2. Koje od nji bio bogati stipendista izraelskog Mosada

  3. Kako to da srpska i izraelska obavestajna sluzbe izvaredno saradzuju samo na sandzaku.

  4.Koje od danasnjih hodza IZ Sandzaka bio na redovnim seminarima MOSADA

  OVOSU SAMO PAR PITANJA A IMAIH MNOGO; STIDISLISE TI CEGA

 13. I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month because you've got
  high quality content. If you want to know how to make extra money, search for: best adsense alternative Dracko's
  tricks

Comments are closed.

Exit mobile version