Naslovna Religija Islam Glavni muftija Dudić doneo Fetvu: Haram je pojedincima i organizacijama sakpljanje Zekata...

Glavni muftija Dudić doneo Fetvu: Haram je pojedincima i organizacijama sakpljanje Zekata i Sadekatul-fitra bez dozvole IZ-e

Novi Pazar – Polazeći od jasne naredbe Uzvišenog Allaha da je izdvajanje zekata dužnost i obaveza svakog imućnog muslimana: “Uzmi iz imetaka njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš” (Et-Tewba, 103), a njegovo prikupljanje odgovornost predvodnika muslimanske zajednice, što vidimo iz postupka Resulullaha a.s. i njegovog nasljednika, prvog halife, Ebu Bekra r.a., te činjenice da je Islamska zajednica nasljednica hilafeta, a imajući u vidu fetvu Reisu-l-uleme da su blokovi Islamske zajednice jedino ispravan dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra, Mešihat Islamske zajednice izdaje:

F E T V U

Strogo je zabranjeno – HARAM, svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa Islamske zajednice.

Obrazloženje:  Imajući u vidu da je Ramazan mjesec u kojem vjernici pored ibadeta posta obavljaju i druge ibadete, prije svega vrše izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra, ovaj mjesec se, vrlo često, od strane nesavjesnih, pohlepnih i nedobronamjernih pojedinaca i grupa doživljava kao prilika da ova vjerska davanja iskoriste za svoje lične i jednostrane interese. Obzirom da je i Sandžak prostor koji nije pošteđen ovakvih dešavanja, odgovorni smo prenijeti stav vjere po ovom pitanju obveznicima i davaocima zekata i sadekatu-l-fitra, jer od poštivanja ovog stava će zavisiti ispravnost njihovog ibadeta.

Ova fetva se odnosi na sve pojedince i organizacije koje paralelno jedinoj legitimnoj i legalnoj, tradicionalnoj Islamskoj zajednici u Srbiji, vrše različite vjerske aktivnosti, kao i sakupljanje zekata, poput sljedećih nabrojanih vladinih ili nevladinih, domaćih i stranih organizacija: paravjerska tvorevina Adema Zilkića, “Svetionik”, “Put sredine”, “Otvorena ruka”, “Horizonti”, Edukativni centar „Ebu Hanife”, “Ilm”, “Merhamet”, kao i sve druge njima slične, koje vrše istu, nelegalnu aktivnost.

Islamska zajednica je emanet naših predaka kojeg ne smijemo iznevjeriti. Ona je sigurni bedem odbrane naše vjere i naše slobode. Islamska zajednica mora biti sa svojim narodom, snažna i odlučna da brani njegove interese.

PREDSJEDNIK

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Exit mobile version