Naslovna Sport “GLAS” SAZNAJE: Rasim Ljajić najbliži fotelji prvog čoveka FSS

“GLAS” SAZNAJE: Rasim Ljajić najbliži fotelji prvog čoveka FSS

“glas”-saznaje:-rasim-ljajic-najblizi-fotelji-prvog-coveka-fss

NOVI PAZAR – Rasim Ljajić glavni je favorit da zasedne u fotelju prvog čoveka Fudbalskog Saveza Srbije i predstavlja jedini kadar koji bi sredio stanje u ovoj organizaciji posle spektakularnog plasmana A selekcije na Svetsko prvenstvo u Kataru, saznaje „Glas“ u evrospkoj kući fudbala u Ženevi.

Procene fudbalskih stručnjaka govore da je lider Socijaldemokratske partije Srbije naslednik Slaviše Kokeze. Jedina prepreka useljenju Ljajića na Terazije 35 je to što je – političar. Međutim, ljudi koji protežiraju lidera SDP već su napravili podlogu u UEFA i FIFA i dobili su zelenu svetlo da Ljajić bez problema može da postane novi prvi čovek nacionalnog saveza.

Naši sagovornici navode da bi u paketu sa Ljajićem u FSS došao i naš čuveni sudija Milorad Mažić. Navodno, Mažić bi preuzeo sudijsku organizaciju odakle je pobegao u Kinu kako bi izbegao malverzacije u srpskom fudbalu.

Ime Rasima Ljajića nije slučajno u igri za fotelju na Terazijama. Nekada je bio fudbaler, vodi se kao počasni predsednik i FK Novi Pazar, a sedeo je i u Upravnom odboru Partizana. Često ide i na utakmice.

Ljajić je u politici još od 1990. godine kada je izabran je za sekretara Stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. predsednik je Koalicije Sandžak koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije, čiji je i sada predsednik.

Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, a obavljao je i dužnost potpredsednka Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Marta 2003. izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG. Od 2003. do 2006. obavljao je dužnost kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa arapskim zemljama. Od jula 2004. predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, a od jula 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa Tribunalom. Zbog neuspeha u potrazi za Ratkom Mladićem dao je ostavku na tu poziciju na kraju 2009. godine.

Od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju ministra za rad i socijalna pitanja. Na izborima 2012. njegova stranka je nastupala na listi Demokratske stranke, ali je prilikom formiranja Vlade podržao koaliciju SNS-SPS-URS i postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija. Na izborima 2014. i 2016. godine SDPS je nastupio u koaliciji sa SNS.

Aprila 2014. godine izabran je za potpredsednika Vlade i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Na toj funkciji je ostao i nakon izbora održanih u aprilu 2016, a iste funkcije zadržao je i u novoj Vladi Srbije na čijem čelu je, od 29. juna 2017, Ana Brnabić do 22. oktobra 2020. godine.

Glas javnosti

Exit mobile version