GIMNAZIJALCI PROTESTOVALI SA MASKAMA ZA LICE! Neće u školu zbog tuberkoloze!

Novi Pazar – Preko 50 učenika novopazarske Gimnazije danas je bojkotovalo nastavu. Kao razlog bojkota navode širenje tuberkuloze, a kako kažu, od škole traže da se javno iznese broj zaraženih i da se prikaže realno stanje. S druge strane, direktor ove škole kaže da nema mesta panici i da je delovanje te obrazovne ustanove po ovom pitanju u skladu sa zakonom i da je transparentno za javnost.

Učenici Gimnazije u Novom Pazaru su danas odbili da prisustvuju nastavi i bojkotovali su u dvorištu škole. Oni istuču da im je zdravlje ugroženo i da su boraveći u prostorijama škole izloženi virusima tuberkuloze, kao i da se plaše za svoje zdravlje. Oni su naglasili i da će bojkotovati nastavu sve dok se ne dezinfikuju učionice i dok ne saznaju tačan broj obolelih, za koji tvrde da se krije od njih.

Direktor novopazarske Gimnazije Nermin Dražanin kaže da je Školska uprava u Kraljevu obavešetna o novonastaloj situacij. On tvrdi da je stav ove uprave da je Gimnazija postupila u skladu sa propisanim obavezama i da je poziv na bojkot nastave neopravdan.

” Ni Zavod za javno zdravlje, ni škola ne mogu da garantuju da neće biti novih slučajeva obolelih od tuberkuloze, ali deca treba da se pridržavaju saveta i upustava koji su dobili od lekara” kaže Dražanin.
On dodaje da je održan i sasatanak sa roditeljima na kome se pojavio mali broj roditelja, iako su svi bili pozvani. Učenici smatraju da je njihovo odsustvovanje sa nastave opravdano i ističu da će nastaviti sa bojkotom sve dok bude bilo opasnosti od ove bolesti.

Iz zavoda za javno zdravlje kažu da osim 15 učenika kod kojih su već ranije utvrđeni simptomi, postoji samo još jedan dečak koji ima tuberkulozu i jedna devojka za koju se sumnja da boluje. Oni savetuju školi da se pridržava uputstava koja su im dostavljena, među kojima su higijena i redovno provetravanje učionica.
izvor. Glas Sandzaka

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO