Na predsjedničkim izborima održanim na 57. zasjedanju Generalnog vijeća Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije (ABU), generalni direktor Turske Radiotelevizije (TRT) i predsjednik upravnog odbora Ibrahim Eren jednoglasno je izabran za predsjednika ABU-a.

57. zasjedanje Generalne skupštine Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije (ABU) ove godine je trebalo biti održano u Hanou, prijestolnici Vijetnama, ali je usljed pandemije novog tipa koronavirusa (COVID-19) održano u on-line formatu.

Generalni direktor Turske Radiotelevizije (TRT) i predsjednik upravnog odbora Ibrahim Eren jednoglasno je izabran za predsjednika ABU-a. ABU je inače jedna od najvećih radiodifuznih udruženja u svijetu sa 271 članom iz 72 zemlje. Ibrahim Eren je prvi Turčin koji je izabran na dužnost predsjednika ABU-a. Eren će dužnost prvog čovjeka Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije (ABU) vršiti do 31. decembra 2023. godine.

Za odabir Ibrahima Erena na mjesto predsjednika ABU-a važnu ulogu je odigrao i uspješan grafikon koji je TRT zabilježio u periodu kada se na njegovom čelu nalazio Eren, aktivnosti koje su izazvale veliki odjek u svijetu te uticajno emitiranje na različitim jezicima.

Nakon izbora za predsjednika ABU-a, Ibrahim Eren je izjavio da je ponosan što je uz ovako snažnu podršku izabran na mjesto predsjednika ovako velikog udruženja emitera i dodao:

„Ovaj uspjeh je rezultat snage naše zemlje i uticaja TRT-a na međunarodnoj platformi. Zahvaljujem se svim članicama ABU-a i mojim kolegama. Neka je sa srećom.“