Naslovna Sandžak Novi Pazar Gašić: Zajedno snosimo odgovornost, ne samo pojedinci

Gašić: Zajedno snosimo odgovornost, ne samo pojedinci

gasic:-zajedno-snosimo-odgovornost,-ne-samo-pojedinci

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je večeras u Novom Pazaru da trenutno šest spasilačkih specijalističkih timova tragaju za dve osobe iz ovog grada koje je odnela rečna bujica.

On je tokom obilaska poplavljenih naselja u ovom gradu, sa direktorom Srbijavoda Goranom Puzovićem, novinarima rekao da za sve što se dešava “moramo zajedno snositi odgovornost, a ne samo pojedinci“.

“U protekla 24 sata na ovom području je bilo daleko više padavina od najavljenih, zato i imamo ovoliku količinu vode. Na sreću ovog dela Novog Pazara reka Raška je sada u koritu, međutim danas je sa tih manjih bujičnih vodotokova stigla je ogromna količina vode“, rekao je Gašić.

Na pitanje portala Free media zašto se ranije nije reagovalo, jer se danima znalo da će biti kiše i zašto vreće sa peskom nisu još tada postavljene, on je ponovio da se nije očekivala tolika količina vode.

“Pa gospođo, znate i sami da ih postavljamo, a da nemamo količinu vode u tom trenutku, već samo najavu da će doći i to smo imali najavu da će doći daleko manja količina vode nego što se stvarno sručila na Novi Pazar, Priboj, Prijepolje i Sjenicu. Vi znate da mi u Tutinu imamo objekte bespravne gradnje koji su sagrađeni preko reka, a vi me pitate za odgovornost, a neko je to dozvolio u određenom trenutku da se to sagradi”, rekao je Gašić.

Ministar tvrdi da su pripadnici Sektora za vanredne situacije od 16. januara na terenu u svim opštinama koje su proglasile danas i juče vanrednu situaciju, te da su razgovarali sa svim lokalnim samoupravama, građanima, obišli svako domaćinstvo za koje su smatrali da može da bude ugroženo i upozorili ih.

Ministar Bratislav Gašić i gradonačelnik Nihat Biševac

“Naravno da osećamo odgovornost, zato smo od tada na terenu. Za razliku od prošlog puta sada smo pripremili dovoljne količine vreća, dovoljno peska i projekte koji su trebali da budu sprovedeni. To je proces koji u narednom periodu mora da se nastavi”, rekao je Gašić.

On je pitao da li odgovornost osećaju svi oni koji bespravno prave mostove, prepreke, bacaju smeće u reke i vodotokove širom Srbije.

“Ovo nije samo slučaj u Novom Pazaru, Priboju, Prijepolju ili Brusu, već širom Srbije. To nam pravi ogromne probleme, jer mi smo danas imali više mašina na čišćenju tih nanosa koji su bili ispod mostova, nego što smo mogli da radimo i da podižemo bedeme tamo gde su nam bili potrebni”, rekao je Gašić.

On se zahvalio svima koji su danas pomogli građanima da sačuvaju svoja domaćinstva.

“Zahvalio bih se gradonačelniku Novog Pazara, lokalnoj samoupravi, građanima i Vojsi Srbije koji su danas sa Sektorom za vanredne situacije, sa Srbijavodama izašli da pomognu građanima na sve načine da sačuvaju svoja domaćinstva. Danas smo imali 84 evakuacije iz isto toliko objekata, od toga pet u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolju, 24 u Priboju i 16 u Brusu. I dalje nastavljamo da radimo”, rekao je minister.

Dodao je da je trenutno u Novom Pazaru 94 pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice, koji će ovde ostati sve dok to bude potrebno.

A.Bajrović/Freemedia.rs

Exit mobile version