G20: Zelenski predložio set rješenja za okončanje rata s Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je niz rješenja za okončanje rata s Rusijom, koje je iznio u video obraćanju na samitu G20 u Indoneziji.

Prvi prijedlog ukrajinskog predsjednika koji se može implementirati kako bi se stvarno zagarantovao mir je radijacijska i nuklearna sigurnost.

“Niko nema pravo da ucjenjuje svijet radioaktivnom katastrofom. Rusija je našu nuklearnu elektranu Zaporožje pretvorila u radioaktivnu bombu koja svakog trenutka može eksplodirati. Kuda će oblak radijacije? Možda prema teritoriji Evropske unije. Možda prema Turkiye. Možda na Bliskom istoku. Čak i hipotetičku mogućnost takvog scenarija smatram zločinačkim”, rekao je Zelenski, zahtijevajući povlačenje ruskih snaga iz nuklearke i predlažući da kontrolu nad njom preuzme ukrajinsko i osoblje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Kao drugi prijedlog istakao je sigurnost hrane. U tom kontekstu se zahvalio Turkiye, Ujedinjenim nacijama i drugim partnerima na obnavljanju crnomorske inicijative za žito, iz koje se Rusija povukla 20. oktobra, ali je kasnije ponovo ušla zahvaljujući diplomatskim naporima Ankare.

Zelenski je napomenuo da inicijativa za žito zaslužuje “neograničeno produženje” bez obzira na rat, tvrdeći da je “pravo na hranu osnovno pravo svake osobe na svijetu”.

“Ukrajina ove godine može da izveze 45 miliona tona hrane i neka značajan dio bude usmjeren na one koji najviše pate. Šta mi, konkretno, predlažemo? Svaka zemlja može da se pridruži sa određenim doprinosom i postane kokreator pobjeda nad glađu i krizom hrane”, rekao je Zelenski.

Treći prijedlog koji je Zelenski spomenuo odnosio se na energetsku sigurnost. Optužujući Rusiju da je “hladnoću pretvorila u oružje”, on je istakao da je oko 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture uništeno ruskim zračnim udarima.

“Ukoliko Rusija pokušava Ukrajinu, Evropu i sve potrošače energije u svijetu lišiti predvidljivosti i stabilnosti cijena, odgovor na to bi trebao biti prinudno ograničenje izvoznih cijena za Rusiju, kako izvozna cijena ne bi bila veća od proizvodne. To je pošteno. Ako nešto oduzmete, svijet ima pravo da vam to uzme”, rekao je Zelenski.

Ostali prijedlozi Zelenskog uključuju: oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih osoba; provedbu Povelje Ujedinjenih nacija i obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine; povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava; uspostavljanje “specijalnog suda” i međunarodnog mehanizma za kompenzaciju štete koju je Rusija prouzrokovala u ratu; stvaranje platforme za procjenu ekološke štete od rata, održavanje međunarodne konferencije za cementiranje poslijeratne sigurnosne arhitekture u euroatlantskom prostoru koja uključuje garancije za Ukrajinu, te potpisivanje dokumenta kojim se potvrđuje kraj rata kada se sve “antiratne mjere provedu”.

“Iznio sam konkretna, praktična rješenja. Mogu se implementirati. Brzo. Djelotvorna su. A ako se Rusija usprotivi našoj formuli mira, vidjet ćete da ona želi samo rat”, zaključio je Zelenski.

Anadolu Agency (AA)

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO