Francuska postala prva zemlja koja je zabranila proteste u znak podrške Gazi

Dok diljem svijeta traju protesti građana protiv izraelskih napada na Gazu, Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste u znak podrške Gazi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuska socijalistička vlada je izazvala gnjev i negodovanje u toj zemlji jer je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila proteste protiv izraelskih napada na Gazu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve izjavio je kako je potrebno zabraniti masovne proteste u znak podrške Gazi zakazane ovog vikenda u Francuskoj.

“Protesti su prijetnja javnom miru u našoj zemlji”, istakao je francuski ministar.

S druge strane, na hiljade građana je najavilo da će prisustvovati protestima na trgu Barbes u znak podrške Gazi koja je na meti izraelskih napada već nekoliko dana.

Najmanje 12 osoba je poginulo je u novim izraelskim napadima na Pojas Gaze, a ukupan broj poginulih Palestinaca od početka izraelskih napada povećan je na 309. Glasnogovornik Ministarstva zdravstva palestinske vlade u Gazi Esre Al-Kudra kazao je za AA da je tokom sinoćnjem napada Izraela na različite regije Gaze smrtno stradalo 12, a ranjeno više desetina osoba.

Prema riječima Kudre, u centralnom dijelu Gaze poginula je jedna, sjevernom dijelu također, jedna te zračnom napadu na južni grad Han Yunus poginulo je sedam Palestinaca.

Kazavši kako je od početka napada Izraela, koji je više puta prekršio odluke UN-a, smrtno stradalo 309 Palestinaca, a ranjeno ih oko 2.250, Al Kudra je dodao da se u zračnim, kopnenim i napadima mornaricom stradalo 74 djece i 26 žena.

Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO