U januaru je analitičar povezan sa kompanijom Apple Ming-Či Kuo tvrdio da će specijalna verzija Apple iPhone 7 Plus telefona biti dostupna sa dva kamera modula na poleđini. Kuo poručuje da će oba modula imati senzore od 12 MP koje će proizvoditi Sony. Ipak, jedan objektiv će ponuditi širu aperturu od drugog. Jedan od modula kamere će doći sa optičkom stabilizacijom slike, dok će drugi imati 2-3X optički zum.

Podsetićemo se da je pre godinu dana Apple podneo zahtev za patent za upravo ovakvo podešavanje kamere. Fotografija koja je upravo procurela nam pokazuje dual sistem kamere iPhone 7 Plus telefona u punom sjaju. Modul sadrži dva objektiva kamere od kojih je jedan nešto veći od drugog. Dual sistem kamere koji će Apple koristiti za iPhone 7 Plus mogao bi da dođe kao rezultat prošlogodišnje akvizicije izraelske kompanije LinX. Tehnologija koju nudi ova kompanija omogućava da smartfoni snimaju fotografije kvalitetom SLR kamera.

Gotovo svaki iPhone donosi enkripciju, naspram svega 2 posto Android telefona

Fragmentacija Androida nije tu samo da iritira korisnike, već je loša i za bezbednost. Ukoliko želite dokaz za tako nešto, onda nema boljeg od ove statistike: 95 posto svih iPhone telefona je enkriptovano, dok je kod Androida to slučaj sa svega dva posto telefona.

Razlog je vrlo jednostavan, Google nije započeo propisivanje enkripcije punog diska na flagship uređajima sve dok nije došla Android 6.0 Marshmallow verzija platforme koja još uvek ima vrlo mali udeo na tržištu Android smartfona. Kao rezultat toga, većina Android uređaja nema ključni bezbednosni protokol.

Google je godinama obećavao poboljšanje pitanja fragmentacije, ali je do danas vrlo slabo napredovao po tom pitanju. Prvi Android N developer preview sugeriše da je Google počeo da odvaja mobilni operativni sistem u dva dela : jezgro operativnog sistema i korisnički interfejs koji proizvođači modifikuju kako bi dodali sopstvene aplikacije i funkcije. Razdvajanje ove dve komponente bi omogućilo Google-u da brzo objavi bezbednosne ispravke.

Izvor: Phonearena