FOTO: Turska na veličanstven način obilježila Dan pobjede

Ankara – U Turskoj se danas obilježava Dan pobjede i Dan oružanih snaga Turske koji predstavlja dan pobjede Turske nad Grčkom, javlja Anadolu Agency.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zajedno sa prvom damom Turske Emine Erdogan prisustvovao je svečanom obilježavanju Dana pobjede na Hipodromu u Ankari. Svečanosti su još prisustvovali predsjednik parlamenta Turske Cemil Cicek, premijer Ahmet Davutoglu, načelnik Generalštaba general Necdet Ozel i drugi visoki zvaničnici.

Tom prilikom je održana svečana vojna parada gdje su okupljeni imali priliku da vide vojni arsenal koji ova zemlja posjeduje. Nekoliko hiljada vojnika prešlo je trg strojevim korakom, uz defile oklopnih vozila, raketa i ostale vojne opreme.
U okviru obilježavanja Dana pobjede i Dana oružanih snaga Turske u Ankari je održan i aero-show u kojem su stanovnici tog grada odmah iznad svojih zgrada mogli uživati u nesvakidašnjim letovima turskih vojnih aviona.

Osim u Ankari, ovaj veliki dan za Tursku obilježen je diljem ove zemlje gdje su stanovnici imali priliku posmatrati paradu pripadnika vojske Republike Turske.

Okupljeni građani među kojima je i veliki broj djece su mahanjem nacionalnih zastava Turske pozdravljali vojnike koji su učestvovali u paradi.

Stanovnici Kocaeliya su povodom praznika iskoristili priliku i posjetili podmornicu i vojnu flotu Oružanih snaga Turske.

Povodom Dana pobjede i Dana oružanih snaga Turske, danas je u Anitkabiru, mauzoleju osnivača savremene Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, održana centralna ceremonija.

Ceremoniji je prisustvovao predsjednik Turske Erdogan, premijer Davutoglu, načelnik Generalštaba general Ozel i drugi visoki turski zvaničnici.

Inače, 30. avgusta, prije 92 godine, osnivač moderne Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk je zabilježio veliku pobjedu i time uspostavio temelje današnje države.

Obilježava se kao sjećanje na Bitku na Dumlupinaru, koja je bila posljednja bitka u Tursko-grčkom ratu između 1919. i 1922. godine, nakon koje je proglašena današnja moderna Republika Turska.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO