Forum 10 organizovao debatu o medijima! MAVRIĆ: Dobijamo najviše para, zaslužujemo više!

Novi Pazar – Akademska inicijativa ”Forum 10” organizovala je debatu o temi ”Mediji i javni interes građana i građanki u Sandžaku”. To je prva u nizu planiranih debata, koje se ralizuju u okviru projekta Lokalna platforma za dijalog, a uz finansijsku podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji. O aktuelnoj situaciji u medijima danas govorili su predstavnici Radio-televizije Novi Pazar, TV Jedinstvo i TV Tutin.

 

Istraživanja pokazuju da je protekla 2016. ocenjena kao najlošija u poslednjih 15 godina, kada je u pitanju stanje u medijima. I učesnici ove debate, koja odražava medijsku sliku Novog Pazara i Sandžaka, saglasni su da je privatizacija obavljena prebrzo i da uglavnom nije ispunila očekivanja, te da se nedovoljno sredstva izdvaja za projektno finansiranje medija. Najveći deo sredstava iz gradskog budžeta dobija Radio televizija Novi Pazar. Na novinarsko pitanje da li je ta TV produžena ruka vlasti direktor Denis Mavrić odgovara da TV Novi Pazar funkcioniše kao servis građana. 
”Tačno je da dobijamo najveći deo sredstava, ali je takođe tačno da smo mi apsolutni lider u Sandžaku i mislim da zaslužujemo mnogo više od onoga što dobijamo”, rekao je Mavrić. On je izrazio nadu da će doći vreme kada će se ceniti kvalitet projekta, a ne, kako je naglasio politička ili neka druga pripadnost. 
Za medij koji dobija najviše sredstava neizbežno je bilo i pitanje političkih pritisaka. ”Pritisaka sa razno-raznih strana je bilo i biće ih uvek. Važno je znati na profesionalan način im se odupreti”, rekao je Mavrić.
Televizija Tutin privatizovana je po drugačijem modelu, ali i njihov, kao i najveći problem TV Jedinstvo je način finansiranja. Svoja iskustva o tome na ovoj debati podelili su glavni i odgovorni urednik TVT Amir Numanović i glavni i odgovorni urednik TV Jedinstvo Enes Radetinac.  
Osim novinara i predstavnika medija u debati su učestvovali i predstavnici lokalne vlasti, nevladinog sektora, kao i Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Pozivu se nisu odazvali predstavnici Sandžak TV. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO