Formirana državna vlast u BIH!

Sarajevo – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je sa 26 glasova “za”, sedam “protiv” i jednim suzdržanim uz dovoljnu entitetsku većinu dao saglasnost za potvrđivanje osoba imenovanih na dužnosti ministara i zamjenika Vijeća ministara.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je potvrdio kandidaturu Adila Osmanovića za ministra civilnih poslova, Semihe Borovac za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Igora Crnadka za ministra vanjskih poslova BiH, Mirka Šarovića za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Dragana Mektića za ministra sigurnosti BiH.

Poslanici Predstavničkog doma potvrdili su i kandidaturu Slavka Matanovića za ministra komunikacija i prometa, Vjekoslava Bevande za ministra finansija i trezora BiH, Marine Pendeš za ministricu odbrane BiH i Josipa Grubeše za ministra pravde BiH.

Također, državni Parlament potvrdio je i kandidaturu Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića za zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom dao je saglasnost i za kandidate za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH i to saglasnost za kandidaturu Mate Franjičevića za zamjenika ministra vanjske trgovine, Mije Krešića za zamjenika ministra sigurnosti, Josipa Brkića za zamjenika ministra vanjskih poslova, Đorđa Milićevića za zamjenika ministra civilnih poslova, Borisa Jerinića za zamjenika ministra odbrane, Predraga Jovića za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, Nezira Pivića za zamjenika ministra pravde, Mirsada Žuge za zamjenika ministra finansija i trezora, te Emira Suljagića za zamjenika ministra odbrane.

Državni Parlament naknadno će se izjasniti o kandidaturi Saše Dalipagića, kojeg je HDZ BiH kandidovao za zamjenika ministra komunikacija i prometa iz reda Ostalih.

Podsjećamo, predsjedavajući Komisije za izbor Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić danas je kazao novinarima da je Centralna izborna komisija BiH dala svoje mišljenje u vezi sa kandidatom iz reda Ostalih, ali da nažalost SIPA ne može u toku današnjeg dana izvršiti provjere, te da će Dalipagićeva kandidatura najvjerovatnije biti potvrđena na narednoj sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 8. april.

Koalicione političke stranke, Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez za promjene i Demokratska fronta, nakon više od pet mjeseci uspjele su formirati izvršnu vlast na državnom nivou.

Edin Hadžihasić/Klix.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO