Naslovna Vijesti Svijet Fon der Lajen: Moramo biti spremni za prekid isporuka ruskog gasa

Fon der Lajen: Moramo biti spremni za prekid isporuka ruskog gasa

fon-der-lajen:-moramo-biti-spremni-za-prekid-isporuka-ruskog-gasa

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Evropske unija mora da sačini krizni plan kako bi se 27 zemalja članica bilo spremno za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom usled rata Kremlja u Ukrajini.

„Sada moramo da se pripremimo za dalje poremećaje u snabdevanju gasom, pa čak i potpuni prekid isporuka ruskog gasa“, rekla je fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija AP.

Ona je navela da je desetak članica EU već pogođeno smanjenjem ili potpunim prekidom isporuka ruskog gasa, i da se intenzivira politički sukob sa Moskvom zbog invazije na Ukrajinu.

„Očigledno je, (ruski predsednik Vladimir) Putin nastavlja da koristi energiju kao oružje. Zbog toga Komisija radi na evropskom planu za vanredne situacije. Moramo da se obezbedimo u slučaju potpunog prekida, da gas teče tamo gde je najpotrebniji. Moramo da obezbedimo evropsku solidarnost“, naglasila je fon der Lajen.

Zemlje EU su se već dogovorile prošlog meseca da sva skladišta prirodnog gasa u 27-članom bloku treba da budu napunjena do najmanje 80 posto kapaciteta za sledeću zimu kako bi se izbegle nestašice tokom hladne sezone. Novom uredbom se takođe nalaže da podzemna skladišta gasa na tlu EU moraju da se napune do 90 odsto pre zime 2023/24.

Rat u Ukrajini je naveo EU da preispita svoju energetsku politiku i da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva. Zemlje članice su odlučile da zabrane 90 posto uvoza ruske nafte do kraja ove godine, pored zabrane uvoza ruskog uglja koja će početi da se primenjuje u avgustu. Ruski gas nije obuhvaćen sankcijama Brisela.

Da bi smanjila korišhenje ruske energije, Evropska komisija diverzifikuje mrežu dobavljača.

„Naši napori već prave veliku razliku. Od marta, globalni izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu porastao je za 75 posto u poređenju sa 2021. Izvoz TPG-a iz SAD u Evropu se skoro utrostručio”, rekla je šefica EK.

Istovremeno, prosečan mesečni uvoz ruskog gasa preko gasovoda je u padu za 33 odsto u odnosu na prošlu godinu, dodala je fon der Lajen, pozivajući zemlje EU na brzu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije.

„Neki kažu da u novom bezbednosnom okruženju posle agresije Rusije moramo da usporimo sa zelenom tranzicijom. Kažu da bi ta tranzicija bila ;po cenu osnovne bezbednosti”. Istina je suprotna. Ako ne budemo činili ništa osim da se nadmećemo za ograničenu ponudu fosilnih goriva, cene će dodatno eksplodirati i napuniti Putinovu ratnu kasu. Obnovljivi izvori energije su domaći. Daju nam nezavisnost od ruskih fosilnih goriva. Oni su isplativiji i čistiji su“, zaključila je ona.

Savet EU se dogovorio u junu da poveća udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu bloka na najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na prethodni cilj od 32 procenta. Pored toga, cilj da se smanji potrošnja energije za 9,0 posto 2030. godine prvi put će postati obaveza za sve zemlje članice EU, navodi agencija AP.

Izvor: Tanjug

Exit mobile version