Priboj – Beograd – Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će najverovatnije u naredna dva dana Agencija za privatizaciju objaviti da je privatizacija FAP-a iz Priboja uspešno obavljena, jer je finska kompanija SISU ispunila uslove konkursa.

Sertić je podsetio da se na konkurs za privatizaciju FAP-a jedino prijavio SISU i da će nakon objave, finska kompanija doći u Priboj i zvanično preuzeti pogone koji su bili predmet privatizacije.

On je za televiziju Pink istakao da će na ovaj način i drugi delovi pribojske fabrike, koji nisu bili predmet privatizacije, imati mogućnost i veću šansu da pronađu svoje partnere.

Kada je u pitanju dolazak nemačkog investitora Tenis, jednog od najvećih evropskih proizvođača mesa, koga u Nemačkoj nazivaju “kralj mesa”, Sertić je rekao da je to velika prilika za Srbiju ali da se tu ne radi samo o ciframa već pre svega o međusobonom poverenju koje je uspostavljeno.

On je podsetio da je ukupna investicija vredna 400 miliona evra, da će nam dolazak Tenisa doneti novo tržište, nov način organizovanja rada ali i uključenje velikog broja farmera.

Prema njegovim rečima, samo u jednom modulu trebalo bi da radi 150 zaposlenih, da se proizvede 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje.

Lokalni farmeri imaće priliku da uvećaju svoje kapacitete i steknu nova znanja, da imaju garantovanu cenu, ishranu, rekao je Sertić i dodao da naš seljak ne uspeva da izađe na tržiše, a država ne može unilateralno da donese ograničenja jer je u tome onemogućava potpisani S SP.

Na pitanje, da li je jedan od motiva dolaska nemačkog Tenisa u Srbiju mogućnost izlaska na rusko tržište, Sertić je odgovorio da Tenis već ima pogone u Rusiji.

On je međutim naglasio da Srbija jeste interesantna za mnoge kompanije upravo zbog mogućnosti izlaska na rusko tržište, ali da smo svi svedoci da je u poslednje vreme dolazilo do situacija kada je špekulativni kapital pokušavao da realizuje različite prevare u ovom domenu.

Sertić je podsetio da su pre nekoliko dana ruski Zavod za zaštitu prehrambenih proizvoda i naše Ministarstvo poljoprivrede otkrili lanac falsifikovanih dokumenata za izvoz u Rusiju i da bi zato trebalo biti na oprezu.

Mi imamo dogovor sa Ruskom Federacijom da roba proizvedena u Srbiji može da uđe na tržište Rusije, ali reeksport nije dozovljen, ponovio je Sertić.

Kada je u pitanju privatizacija Avala filma, Sertić je podsetio da je ta kuća prodata iz stečaja i da ima veliko dugovanje prema različitim poveriocima, i državnim i privatnim.

Iz novca koji je dobijen prodajom kapitala Avala filma biće namireni mnogi državni poverioci, rekao je on i ukazao da je pre nekoliko dana održan sastanak sa predstavnikom novih vlasnika i da nema mesta bilo kakvom strahu, kada je u pitanju ova privatizacija.

Ministar je podsetio da je ovde prodat kapital Avala filma, da zemljište nije uključeno u prodaju i da je sva filmska građa zaštićena u prostorijama Kinoteke, te da nijedan film odatle ne može da izađe ukoliko ta državna institucija ne da odobrenje.