Priboj – Posle prošlonedeljne posete Srbiji Tima Korhonena, vlasnika finskog proizvođača kamiona Sisu, gotovo je sigurno da će ova firma potpisati ugovor o kupovini Fabrike automobila Priboj (FAP). Finski proizvođač vozila već ima uspostavljenu saradnju sa Mercedesom pa već u proizvodnji koristi njihove kabine i pogonsku grupu.
Fabrika automobila u Priboju je takođe sarađivala sa Mercedes benzom, ali je ta saradnja prekinuta pre dve decenije, uvođenjem sankcija.

Kako je u razgovorima sa Radnom grupom za FAP i Vladom Srbije ranije najavljeno, finska kompanija namerava da, osim kompletnih kamiona i visokospecijalizovanog kamiona za polarne uslove- Sisu Polar, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele kamiona, kao i delove svog vojnog programa. Optimizam u pogledu oživljavanja proizvodnje u pribojskoj fabrici pokazao je i predsednik opštine, član Radne grupe za FAP Lazar Rvović.

– Ono što me najviše raduje je to što je i investitor zainteresovan da se što pre završi postupak preuzimanja FAP i da što pre počnu da se proizvode kamioni. Pregovori idu veoma dobro, možda i bolje nego što sam očekivao. Priboj će praviti kvalitetne kamione koji su među najskupljima u svetu, to je ono što za sada mogu da kažem, za ostale informacije nisam ovlašćen da dajem, rekao je Rvović lokalnim medijima.

Vučićevo obećanje
Aktuelni pregovori za preuzimanje FAP rezultat su nastojanja Vlade Srbije da ovoj fabrici nađe strateškog partnera što je obećao prvi potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić radnicima kada ih je krajem oktobra posetio u vreme štrajka i blokade pruge.