FESTIVAL ZAVIČAJNE STAZE: PRISTIGLO 37 PRIČA INSPIRISANIH BIHOROM

Nastavlja se priča inspirisana Bihorom, inspirisana zavičajem. Na konkurs Festivala “Zavičajne staze – Bihor 2018” prispjelo je 37 rukopisa, saopštili su organizatori iz NVO, Centar za kulturu Bihor.

Žiri u sastavu, Zuvdija Hodžić, Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, ocjenjivat će 35 priča pod šifrom, jer su dva autora, poznata organizatorima, zatražili da ne ulaze u konkurenciju za nagrade, ali žele da njihove priče, po mogućnosti, budu objavljene u novoj zbirci Festivala.

Tri najuspjelije priče, po ocjeni žirija, biće nagrađene plaketom Festivala i novčanim iznosom i to prva sa 400 eura, druga 300 eura i treća sa 200 eura. Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku Festivala. Biće to sedma knjiga , zbornik priča novih i poznatih autora iz Crne Gore i regiona.

“Raznolikost poštanskih adresa sa kojih su priče upućene, daje nam za pravo da se radujemo što je ovaj Festival sve inspirativniji za pisce u regionu”, kazao je koordinator CK-B, Semir Škrijelj.

On je dodao da učesnici potvrđuju da je Bihor iznova inspirativan i da je Festival prepoznat kao tačka zbližavanja.

“Sa ponosom ističemo da je prošlog ljeta u Petnjici boravio poznat pisac Gi Helnminger iz Kelna i drugi. Nastojimo da i ovoga ljeta okupimo značajne stvaraoce i ljubitelje umjetnosti, i time osnažimo kulturni život, ne samo petnjičke opštine već i susjednih, a sve u interesu podsticanja budućeg stvaralaštva. Kao što je u knjizi “Razmeđa Bihora” zapisala Nada Bukilić, nadamo se da ćete uživati u prepletu najljepših emocija, sjećanja, poruka i želja naših autora i učesnika”, rekao je Škrijelj.

Festival tradicionalno počinje 12 jula u Petnjici. Odluka stručnog žirija biće završena do kraja jula, a nagrade za najbolje priče uručene laureatima, na književnoj svečanosti početkom avgusta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO